Si estàs buscant informació per preparar el teu pressupost pel Japó, estàs al lloc idea perquè t’expliquem un futimé de trucs, alguns dels quals són la bomba.

Hi ha dues maneres de viatjar pel Japó, bé com a qualsevol país, però al Japó es nota més. Si hi vas de vacances i has estat un temps estalviant o si hi vas de motxiller i tens un pressupost reduit.

Tots els consells pel fer un pressupost pel Japó que no trenqui els teus estalvis.

El Japó és un país car, molt car. Si tens al cap viatjar pel Japó amb un pressupost motxiler, la vida no et serà fàcil, però tampoc impossible. Si nosaltres hem pogut, tu també!

pressupost viatjar japo

A Fuet i Mate hem escrit una entrada amb 3 Trucs per viatjar pel Japó que pot utiltizar tothom.

Ara ampliarem alguns dels punts que més preocupen als viatgers de baix pressupost. Recordem que, d’abril a juny del 2017, 1U$D era ¥108; per fer-ho ràpid dividiu els preus per 100.

Què els bloggers no t’embauquin

Ser turista al Japó és costós i si viatges a l’estil motxiler, molt costós. El dormir, el transport i el menjar són cars, sobretot dormir i viatjar. El teu pressupost pel Japó és, de mitjana, tres vegades més car del que pots arribar a pagar a Xina o Rússia, per exemple.

No feu cas als post màgics que pugueu trobar pels blogs amb títols a l’estil “viatjar barat pel Japó”, no existeix tal cosa. Has de fer trucs molt motxillers, que a Fuet i Mate t’anem explicant.

La bonica manera d’aconseguir una mitjana de despeses diàries per sota dels 10€ és si has treballat en algun hostel, com a mínim dues setmanes, a canvi de menjar i dormir. Si fas això, és evident que durant 14 dies no et desplaçaràs, no gastaràs en menjar ni en dormir i per tant el denominador de l’equació augmentarà mentre que el numerador es mantindrà constant.

viatjar barat pel japo

I voila! La mitjana de despeses es converteix màgicament en 10€ diaris… però qui està disposat a invertir així el temps de les seves vacances anuals? Trobem que fer els comptes d’aquesta manera és enganyar, però tot i això, nosaltres hem trobat la solució per tenir un pressupost motxiller. El truc és senzill, no has de pagar per dormir.

Nosaltres hem treballat a canvi d’allotjament i menjar al Japò, perquè estem en un viatge llarg i ens ha servit per descansar, menjar molt i bé, fer intercanvi cultural i com una experiència nova. Però si traiem aquests dies de l’equació de despeses diaries, al Japó hem gastat el doble del que ho hem fet a Xina, Mongòlia o Rússia i en pitjors condicions.

Un consell, al Japó és fàcil trobar feina netejant hostals, la majoria a canvi de deixar-te dormir gratis, alguns li sumen el menjar i d’altres fins i tot et pagaran. Perquè això últim passi has de tenir una visa amb permís de treball o una d’estudiant, que la pots aconseguir anotant-te a un curs de japonès. És una opció interessant, ja que l’hora de neteja es paga a 10 U$D!

Pressupost pel Japó: trucs pel menjar

Menjar en un restaurant no baixa de ¥500 per persona i sembla que les racions no són per compartir, a jutjar per la mida dels plats exposats en plàstic (al Japó és comú que en lloc de fotos del menjar, tinguin a l’aparador una rèplica de plàstic del plat en qüestió).

A més a més, el protocol del Japó diu que cada comensal ha de demanar-se un plat. El concepte de “menjar de carrer” pràcticament no existeix i als llocs on n’hi ha és car pel que ofereixen, per exemple un frankfurt clavat en un pintxo uns ¥300. Així que ens queden els supermercats.

menjar al japo

Aquí obrem dos punts, els supermercats tal qual nosaltres entenem i les Convenient Stores. Aquestes últimes són minisupers on un oficinista pot trobar tot el que necessita de manera urgent, és a dir, una mica més car de l’esperat: una camisa blanca, maquillatge, pasta i raspall de dents, màquina i espuma d’afaitar, diaris i revistes, paraigües i impermeables i evidentment menjar.

Aigua calenta gratis.

El menjar que venen pot ser preparat i llest per menjar o de cocció instantània, és a dir, que només necessita aigua calenta o microones. Generalment aquests dos elements us els ofereixen, en aquests tipus de botigues, de manera gratuïta (és una dada que heu de recordar per més endavant). Nosaltres les safates les vam descartar, ja que el menjar tenia pinta a plastiquero i a més a més la quantitat-preu no ens va agradar. Així que, en aquestes botigues, només ens queda l’opció del menjar instantani. Més endavant farem focus en aquest concepte.

Hauries de saber:

Els autèntics descomptes al menjar son als supermercats

Si teniu la sort de trobar un supermercat, estareu més contents. Atenció perquè no són fàcils de trobar, generalment estan a la planta baixa o al subsòl dels centres comercials i un centre comercial potser senzillament un edifici, el que nosaltres atribuiríem a un edifici d’oficines.

L’observació al terreny “el Gemba”

Als supers entra en joc l’opció de les safates de menjar llestes però és una opció que només contemplarem per sopar. Per què? Perquè a partir de les 18:30 fan descomptes que aniran incrementant a mesura que vagi passant el temps, fins cap a les 21:15. Una cosa que vam aprendre, si voleu escollir el que menjar (enlloc de conformar-vos amb les sobres) és que heu d’arribar al super cap a les 19:00 i fer una ronda de reconeixement del menjar que ja està rebaixat.

Aquest truc el vam aprendre de mirar a les padrines.

Quan hàgeu escollit el que voleu, agafeu la safata, aquest punt és la clau, i espereu-vos. Cada vegada que vegeu el responsable del super que torna a passar per la nevera on hi hauria d’haver la vostra safata, apropeu-vos, ensenyeu-li i deixeu-la de nou a la nevera, just davant vostre. Ell la tornarà a marcar, amb el nou descompte. Torneu-la agafar i repetiu l’operació fins que com a mínim estigui al 50% de descompte.

descomptes al supermercat

Segons quin menjar i si és cap de setmana, pot arribar a rebaixar-se fins un 75%. Per aconseguir aquest descompte heu d’estar-vos al super fins passades les 21:00 (recordeu que hi heu hagut d’entrar com a molt tard a les 19:00, a fi de poder escollir).

Hem d’afegir que no totes les safates arriben a tenir aquest descompte. Nosaltres vam sopar un dia un peix per ¥260, rebaixat al 50%, amb una safata d’arròs blanc cuinat de 200gr per 90¥ (l’on demà vam trobar el peix rebaixat fins a un 75¥%, a 130¥).

Molts supers tenen microones per esclafar i alguns, una zona amb taules i cadires per menjar, si no, al pati gastronòmic del centre comercial.

Compra com un expert amb els trucs que t’expliquem.

Tornan al tema del menjar instantani, al super també serà el lloc on comprar els noodles instantanis, ja que es fàcil trobar un paquet de 5 paquets per ¥220 o paquets individuals per ¥45.

Aquí és imprescindible tenir un tupper (element que mai pot faltar a la vostra motxilla, igual que un termo).

Per fer més consistent els noodles podeu acompanyar-los amb pa o comprar, al super, unes safates d’arròs precuinat, per 100¥, que s’acaba de fer al microones. Així que per un dòlar i mig teniu un dinar. L’aigua calenta pels noodles la podeu aconseguir als convenients stores, on podeu aprofitar per comprar el pa o entreu directament i us carregeu el tupper o el termo d’aigua gratis.

En aquestes botigues els noodles són més cars, els més barats ¥100, i si no teniu tupper haureu de comprar els noodles que porten el “bol” inclòs, però també, els més barats superen els ¥100.

trucs pressupost japo menjar

Una opció ben nostra és fer-se un entrepà. En aquest cas sera de pa de motlle i un paquet de 6 llesques no l’hauríeu de pagar a més d’entre ¥108 i ¥113 (els més barats al Family Mart i al 7eleven, el de la seva marca).

Les llesques de pa de motlle són entre la meitat i el doble més gruixudes que les nostres i per ser sincers, molt més bones, molt esponjoses. El farcit mes econòmic i rendidor son les llaunes de peix en tomàquet, la més barata ¥108 (al 7eleven). Així que per uns 2$ us podeu fer dos entrepans triples de “sardina” i si li voleu posar verd, les bosses de brots de soja estan entre ¥26 i 32. O als supers trobareu un taco de tofu fresc per uns ¥60.

Amb el que us hem explicat fins ara, ja tenim el sopar i el dinar arreglats. El vostre pressupost pel Japó no patarià amb pel menjar.

L’esmorzar és més senzill, en aquestes botigues venen bosses amb pastissets per ¥100, que en podeu esmorzar dos dies o dues persones o l’opció del pa amb melmelada o crema de xocolata, que haurem comprat al super per ¥100. Aquesta opció rendeix més dies.

Si sou dels que necessiteu cafè al matí, a les botiguetes en trobareu d’instantani, a vegades 2 per ¥100 i si no, teniu el cafè del Mcdonalds (al Japó no hi ha McCafe) per¥100 i a més a més podreu carregar els dispositius electrònics i si teniu sort, wifi gratis. Si ho voleu fer més barat, poseu aigua al termo i us feu un te.

Per esmorzar o berenar més estil japonès podeu comprar els onigiri, els trianglets d’arròs farcits i embolicats amb algues que ronden els ¥100 per unitat.

Pressupost pel Japó: trucs pel dormir

Si aneu amb pressupost motxiller, oblideu-vos dels hostels, no baixen de 15$ per persona i nit, l’habitació compartida. Una de les webs amb millors ofertes és Booking.com.

Alguns blogs us diran que els Manga Cafe o els Hotels Capsula són l’opció barata al dormir, pero quan fas comptes t’adones que tampoc s’ajusta al pressupost motxiller, perquè la nit acaba sortint a més de 10$ per persona.

També us diran que el Couchsurfing, que si bé pernoctar sí que és gratuït, ens sembla poc educat arribar amb les mans buides. Nosaltres sempre cuinem el sopar i a més a més l’hi heu de sumar que potser necessiteu un transport públic per arribar a la casa i un altre per anar al centre, i al Japó el bitllet no baixa mai de ¥250. A més a més, depèn de l’hora que quedeu, haureu de deixar la motxilla en una taquilla. Sumant tot, tampoc baixeu dels 10$.

dormir al japo

Els McDonalds 24h, serveixen a mitges. Al Japó no hi ha McDonalds 24h, tot i que el cartell ho digui. La majoria tanquen les sales, per netejar-les, entre les 2am  i 5am de la matinada, quedant com a 24h el servei de take-away.

Els blogs també us diran d’acampar al parc o anar a les bugaderies 24h. La primera opció no és tan fàcil com sembla, ja que no hi ha molts parcs i menys a prop de les estacions de trens (que segurament serà on haureu deixat la motxilla mentre recorreu la ciutat) i a més depèn de l’època de l’any que hi aneu, fa fred. La segona, sembla una bona idea però heu de trobar una bugaderia per zona que us convé i també deixar les motxilles en algun lloc.

Una opció és dormir a les estacions de trens i autobús i fer-se una ruta de manera que viatgeu amb els autobusos nocturns, fareu més quilòmetres però dormireu a l’autobús.

Viatjar de nit és la millor opció per domir.

Si heu de deixar les motxilles, a totes les ciutats hi ha taquilles, a vegades pel carrer o als centres comercials i sempre les estacions de trens. Les taquilles grans, on hi caben dues motxilles grans, estan entre els ¥600 i els 800. Nosaltres només vam trobar l’excepció de Kyoto que costava ¥400.

Hi ha dos tipus de taquilles, les que accepten monedes i bitllets de ¥1000 i les que només accepten monedes de ¥100, en aquest cas, a vegades hi ha una màquina que et bescanvia el bitllet de ¥1000 i si no, a les botigues o els mateixos vigilants del tren us bescanviaran sense problemes.

Us passem alguns exemples de preus de les Taquilles on hi caben dues motxilles grans (en cas d’una també hauria de ser aquesta grandària). La típica informació que ens hagués agradat trobar abans d’anar al Japó.

Tokyo

  • Tokyo station: ¥600
  • Tokyo station kajibashi parking lot, d’on surten alguns autobusos de Willer Express (35°40’35.5″N 139°45’56.9″E): ¥500 ( nomes monedes)
  • Shinjuku station: ¥700

Kyoto

  • Kyoto station: ¥700
  • Aeon mall (està molt aprop de la Kyoto station) : ¥400 (només monedes)

Kanazawa

  • Kanazawa station: ¥600 (els dos sistemes)

Himeji

  • Himeji station: ¥700

Quan vegeu les nostres despeses de viatjar al Japó, el cost de l’allotjament és precisament el de les taquilles de les motxilles, ja que mai vam pagar per dormir al Japó. D’aquesta manera, el nostre pressupost pel Japó va quedar impolut.

Vam dormir als McDonald’s i a les hores de tancar, doncs en algun racó pel carrer. Vam dormir en estacions de trens, com a Tòquio, Matusmoto o Kyoto i sobretot vam fer una ruta molt òptima amb autocar. Te l’expliquem detalladament a Com moure’t pel Japó.

trucs motxillers japo

Amb tots aquests trucs fueters el teu pressupost pel Japó canviarà radicalment. Sóm concients que potser tots els de dormir no us agradaran, però moure’t per la nit és la clau. A més a més, els trucs de menjar, clarament faran la diferència al teu pressupost pel Japó.

Les comoditats estan salvades

Quan a Fuet i Mate parlem de les comoditats, ens referim a aquelles coses que ara ens pensem que són imprescindibles però que fa 15 anys endarrera, viatjàvem sense.

Per l’internet cap problema, hi ha wifi lliure per totes la ciutat, a les estacions de trens, a les botigues i a alguns McDonalds, tot i que en aquest cas la connexió és d’intervals d’una hora amb una altra hora entremig sense.

Hauries de Saber:

Trobaràs wifi lliure a totes les ciutats

No necessiteu cap número de telèfon per registrar-vos, com passava a Rússia o a la Xina, com a molt una direcció de correu electrònic. A algunes oficines d’Informació i Turisme hi ha ordinadors lliures amb internet.

pressupost i trucs pel japo

Podreu carregar dispositius electrònics a algunes estacions i centres comercias hi ha endolls a les parets, tot i que no sempre es pot.

Com a mínim, abans que us vinguin a avisar, de la manera més educada possible, que no podeu, ja li haureu donat una mica de càrrega. A alguns supermercats, a la zona de menjar també hi ha endolls.

L’opció que no falla mai és al McDonalds, acostumen a tenir, com a mínim, un taulell a la paret, amb tamborets individuals i endolls. Així que per només ¥100, el preu d’una cafè, un gelat, un refresc petit, una minihamburguesa o un pastisset de poma, podreu carregar-lo i potser tenir una hora d’internet lliure.

L’altra opció és entrar al local de menjar ràpid quan estiguin atenent i passar sense consumir, una vegada entaulats mai us vindran a dir res.

Cap problema per beure de l’aixeta i a més a més hi ha fonts pel carrer. Als patis gastronòmics dels centres comercials hi ha un dispensador d’aigua freda. L’aigua calenta, com hem comentat, a les Convenient Stores.

Pressupost pel Japó: trucs Moure’t pel país

La part més fàcil per preparar el pressupost pel Japó és el transport, ja que trobareu molta informació i està tot molt regulat. Aquí no haureu de lluitar per aconseguir un preu just.

Ja n’hem parlat a “Com moure’t pel Japó” i fins i tot us hem posat la nostra ruta però per resumir: l’opció més econòmica és el passe de bus de la companyia WillerExpress que a més a més et permet viatjar a la nit.

Si heu d’agafar trens, sabeu que al costat de les principals estacions de trens, com a mínim de Toquio i Kioto, hi ha botigues de venda de cupons de descompte que venen bitllets més barats i són totalment legals. Aquesta dada està comprovada per a Nikko, vols saber com anar-hi, pagant la meitat?

Fer dit al Japó és possible i viable. Nosaltres només ho vam fer en un tram de poble, però ens vam trobar gent que ho havia fet i sense cap problema. El tema és que nosaltres aprofitàvem els viatges per dormir i per això no vam voler fer dit.

El millor del Japó, els banys públics

No volem exagerar, però és que ens vam quedar al·lucionats de la qualitat i quantitat de banys públics i que fossin gratuïts, cap problema.

Respecte altres països d’Àssia, és un luxe i per no parlar d’Europa, on poques vegades en trobes pel carrer.

Banys públics gratuïts i hipernets.

A més a més, al Japó hi ha banys públics i gratuïts per tota la ciutat, força nets i sempre tenen paper de WC. Inclús hi ha llocs que tenen els famós wc amb xorros d’aigua per netejar-se bé les parts íntimes.

Pressupost pel Japó: la part turística

Les entrades a lloc turístics és la part negativa del Japó. Com és d’esperar al Japó, saladetes però per ser justos, no molt més cares que a Xina.

La mitjana és de ¥600 essent el més barat que hem pagat ¥200 pel museu de la pau d’Hiroshima i la més cara ¥1000 pel castell de Himeji.

preu entrades al japo

La part positiva és que hi ha força coses gratuïtes, sobretot a Kyoto, com per exemple el Palau Imperial i alguns dels temples protegits per la UNESCO.

Hauries de Saber:

Mira la ruta per Kyoto gratis.

Totes tenen algun temple important i/o jardí gratuït; fins i tot a Tòquio podem trobar museus amb entrada gratis. L’únic que mai hem trobat gratis són els castells, que costen entre ¥500 i 600, excepte el comentat de Himeji.

Quins trucs i descomptes vas trobar tu per ajudar al teu pressupost pel Japó?

Què t’han semblat aquestes idees? Si n’utlitzes alguna o en descobreixes de noves, explica’ns-ho.

Deixa un comentari