Si estàs preparant el teu viatge per Indonèsia, segurament estas pensant que fer visitar a Java a part del Temple de Borobudur. Queda’t tenim una sorpresa per tu.

indonesia java

La majoria de turístites passen per Java per anar al temple de Borobudur i o al de Prambaman, però a Java pots fer moltes altres coses i sobretot, sobretot, sobretot, passa per Solo. Jo hi aniria a viure!

Solo, la nostra ciutat preferida d’Indonèsia.

Completa la teva ruta per Indonèsia amb les notes que et donem a Itinerari per Indonèsia.

Nocions base per visitar Java

L’illa de Java és l’illa administrativa d’Indonèsia, on hi ha la capital del país, Jakarta.

Si vens des de Bali, l’entrada via ferri és per Banyuwangi, un dels punts per anar al volcà Ijen, famós pel sofre. Nosaltres no hi vam anar perquè no hi ha transport públic per arribar.

visitar java

Et deixem la nostra experiència sobre Entrar i Sortir de Bali com un local ja que t’expliquem com ho vam fer per aprendre a saltarnos la famosa “mafia-del-turisme”.

Així que una vegada a Java des de la terminal del ferri només cal travessar el carrer i caminar uns pocs metres fins a l’estació de trens per agafar un tren directe cap a Solo, per 94.000 Rp.

Segons ens van dir, només hi ha un tren al dia, aquest surt a les 6.30 del matí i arriba a les 18.30 de la tarda, fent una parada llarga vora les 13.00 on es pot comprar menjar “callejero” per 10.000Rp. El tren, de classe econòmica, és el millor que hem agafat a Àsia fins ara, super net i fins i tot amb endolls per carregar els dispositius electrònics.

Què visitar a Java: Què fer a Solo

Solo o Surakarta, per nosaltres, la ciutat gastronòmica d’Indonèsia. No només pels diferents plats que té respecte Lombok i Bali i fins i tot respecte a altres ciutats de Java, sinó pels preus. Pel mateix que pagàvem una persona a qualsevol altra ciutat d’Indonèsia, a Solo menjàvem els dos.

Solo ha d’estar a la teva ruta de què visitar per Java.

Així per només 13.000Rp, 1 U$D, teníem un plat de Rico Rico Ayam, una pota de pollastre rostit amb arròs i un plat de Oseng Oseng, peixets dessalats amb arròs. O per 10.000Rp, menys d’1 U$D, vam trobar un lloc on menjar la quantitat d’arròs que nosaltres volguéssim i després la famosa cullerada del que fos, incloent-hi carn.

indonesia java que fer cultura

A part de menjar, a Solo hi ha tres racons per visitar. Un és Taman Sriwedari, un parc una mica abandonat on hi ha l’oficina d’Informació i Turisme i dos museus, un d’armes tradicionals i un de cultura de l’illa.

El Museum Radya Pustaka, d’entrada gratuïta. Aquest museu és un dels més antics del país, data del 1890 i té una barreja de col·leccions entre armes, titelles, figueres i escultures, entre altres.

Prepara la gana per Solo, preus i qualitat. Què menjar a Indonèsia.

L’altre racó interessant de la ciutat és el barri batik, tradicional. Aquest queda, més o menys, entre els carrers Yos Sudarso, Salamet Riyadi, Honggowongso i Veteran. La gràcia és deixar-se portar pels peus i recorre el barri.

Aquí hi ha la típica botiga museu, on sense obligació de comprar res, podreu veure la tècnica d’estampat tradicional. Per la vora hi ha el Keraton Kasunanan Surakarta i el Pasar Klewer, un immens mercat de teles. El Keraton o palau Surakarta va ser construït el 1845.

visitar java, barri batick solo

L’altre punt destacat de Solo és el Pura Mangkunegaran, un palau construït el 1757 que barreja estil arquitectònic europeu i javanés.

Però com hem comentat, el millor de la ciutat és caminar-la i anar descobrint els carrets de menjar que s’instal·len per tota la ciutat segons sigui l’hora d’esmorzar, de dinar o de sopar.

El més curiós és que a Solo, també a altres ciutats de Java, però a Solo és més habitual, els carrets tenen teles que procuren una mica d’intimitat a qui està menjant i/o tenen catifes per assentar-se a terra a menjar, gairebé semblant a Fukuoka, al Japó, gairebé…

El temple de Borobudur, el motiu per visitar Java

Un dels atractius forts de l’illa de Java són el temple de Prambaman i sobretot el temple o Candi de Borobudur. Com que les entrades als temples estan força elevades, 325.000Rp, uns 25€ cadascuna, una mica menys la combinada, nosaltres vam escollir-ne un i ens vam quedar amb el més famós, el de Borobudur.

El temple de Prambaman es pot contemplar des de l’exterior, ja que queda a la carretera que uneix Solo i Yogyakarta, Yogya o Jogja pels amics.

De Solo a Yogyakarta hi ha un tren que surt diverses vegades al dia i costa 75.000Rp. Nosaltres vam fer dit i la jugada ens va sortir perfecta, ja que el camioner que ens va portar, passava per Borobudur, així que ja ens va deixar davant l’entrada.

De fet, ens va sotir tant bé que vam hem fet una entrada de especial. Sabent-ho amb temps, haguessim fet els dos temples.

Com anar a Borobudur i pagar menys del que esperes.

Llàstima que ho vam descobrir de la pròpia experiència però esperem que tu en puguis treure profit i anotis els dos temples per visitar a Java.

borobudur java

El poble de Borobudur, sorprenentment, encara manté moltes coses de poble tradicional. De fet, si li treus els preus dels allotjaments, la resta dóna gust passejar.

Carrers estrets, nens pel carrer que et saluden, pollastres picotejant, galls cantant, carrets de menjar que apareixen a mitja tarda i preus de menjar coherents, un nasi ayam goreng, és a dir un arròs amb pollastre fregit o un nasi ikam lele, arròs amb bagre, per 12.000Rp, menys d’1 U$D.

Sobre els preus per domir, menjar i transport us els expliquem a l’entrada de Com anar a Borobudur i pagar menys del que esperes.

El lloc on vam dormir el recomanem 100% perquè l’habitació, per 200.000Rp, és la segona millor que vam veure, a més incloïa tovalloles i sabó, anoteu: Ada Homestay&Laundry, molt a prop del temple i la podeu reservar per Booking.

L’altre lloc que recomanem és el Jaswan Inn, el llit en una habitació compartida de quatre estava a 150.000Rp i l’habitació doble per 250.000 però, malgrat ser una mica més car, el lloc és encantador, està decorat amb molt gust.

A més el preu inclou esmorzar, wifi i bicicletes. Si no hi aneu a dormir, aneu-hi a veure’l! La caseta la trobareu indicada amb un cartell sobre el carrer Salaman.

Què visitar a Java: Yogyakarta i Jakarta

A parer nostre Yogyakarta no té gran cosa però potser és que només hi vam passar unes hores, caminant pel carrer principal des de la zona de Malioboro fins al Keraton i després callejeant per allí. Només hi vam passar unes hores perquè no li vam saber trobar el què…o sigui que el peix es menja la cua, en aquest cas.

visitar java

El nostre pròxim destí era Jakarta. Així que per unir la capital cultural amb la capital administrativa hi ha dues opcions: la fàcil, el tren i la complicada i incomoda l’autobús.

El tren més econòmic costa 125.000Rp però s’esgota ràpidament, així que si teniu els plans clars, compreu el bitllet amb antelació en algun dels Indomarets, ja que els altres passatges es disparen.

El tren surt de Lempuyangan. Nosaltres vam anar a l’estació i ja no hi havia res a fer…L’autobús amb aire acondiciat, bany i ràpid costa 160.000Rp i surt a les 16.00h i arriba a les 5.00am.

L’autobús barat costa 110.000Rp i surt a les 14.00, arribant entre les 3.30am i les 5.00am. La terminal de sortida d’autocars de Jogja és la Terminal Giwangan, tot i que potser també en trobeu a Jombor.

que visitar a java indonesia

Sigui com sigui, lluny del centre, per arribar-hi un autobús urbà per 3.500Rp i haureu de canviar d’autobús durant el recorregut, però no us preocupeu que us avisaran. A Jakarta us deixaran a qualsevol estació dels afores.

En el nostre cas va ser a la zona de Halte Kota Harapan, on per sort hi havia l’amic McDonald’s 24h. També va parar, cap a les 21.00h per menjar i anar al bany.

Una opció es emportar-se el menjar, us recomanem un restaurant a prop de l’estació de Giwangan a preus més de Solo que de Jogja (bakso per 7.000 i soto per 6.000) 07°49′31.94″S 110°23′20.65″E, ben a prop del Indomaret on us podreu aprovisionar d’aigua per 4.000Rp.

A Jakarta, d’on ens va deixar a nosaltres l’autocar vam haver d’agafar una bemo per 6.000Rp fins a la Terminal Pulo Gadung i d’allí una altra a Transjakarta per 3.500 fins a la Terminal Gambir.

Allí vam deixar les motxilles a uns nois, gratis, ja que a l’estació s’ha de pagar força i a caminar. Després en tornar del centre vam descobrir que hi ha uns autobusos gratuïts que uneixen la mesquita Istiqlal amb la plaça Fatahillah. La companyia és Trabsjakarta Delux.

La capital del país té per oferir-nos una tarda de turisme. Els tres punts destacables són el barri xinès, la plaça Fatahillah i la plaça Merdeka.

El barri xinès es troba a la zona coneguda com Glodok i hi ha un parell de temples, un mercat de fruites i verdures i alguna parada de peix sobre el carrer Kemenangan i sobre Pancoran trobarem tot de parades de “xinos”.

turisme per java indonèsia

La plaça Fatahillah és el cor turístic de la ciutat. Entre la plaça i els voltants trobem cinc museus, entre els quals destaca el de les marionetes i el d’Història de la regió, l’entrada del qual costa 5.000Rp.

L’altra plaça és la Banteng amb la catedral i la mesquita.

El transport per anar a Sumatra

Per sortir de Java direcció Sumatra, hem d’anar a Merak, la ciutat del port i per fer-ho hi ha l’opció tren i l’opció autobús. Si fem l’autobús, això és el que ens van explicar, no comprovat, anar a Harmoni i d’allí a Grogol. A Harapan Kita Medical Center agafar un autobús cap a Merak.

Amb el tren hem d’anar a Rangkas Bitung que des de Tanah Abang costa 7.000Rp i surt freqüentment. Quan compres el bitllet, a les taquilles també s’ha de comprar una targeta de 10.000Rp com a dipòsit però que a les taquilles de Rangkas Bitung ens retornaran íntegrament. Allí es compra el bitllet per anar Merak, 3.000Rp, en els següents horaris de sortida: 3:50, 7:45, 9:05, 12:45, 14:35 i 20:00.7indonesia java motxiller lliure

Nosaltres vam perdre l’últim tren, la gent ens va dir que per la vora hi ha hotels però vam demanar dormir a l’estació perquè volíem agafar el tren de les 3:50 i ens van deixar. Aquí sí que s’ha de demanar permís perquè l’estació tanca.

Quan s’arriba a Merak, baixa del tren pel costat esquerre, el contrari a l’estació i ja veuràs les escales que porten les taquilles per comprar el bitllet de ferri, el qual costa 15.000Rp. Els horaris del ferri els podeu veure a la següent fotografia.

Hauries de saber per visitar Java

L’imprescindible

Entrar i Sortir de Java:

  • Ferri de Bali a Java (Banyuwangi): 24 hores i costa 6.500Rp. Es pot dormir a les dues terminals.
  • Ferri de Java a Sumatra: tren de Tanah Abang a Jakarta per 7000Rp fins a Rangkas Bitung. Allí tren fins a Merak per 3.000Rp en els següents horaris de sortida: 3:50, 7:45, 9:05, 12:45, 14:35 i 20:00. Ferri de Merak a Sumatra 15.000Rp.

Moure’t per Java: 

  • Hi ha trens i autocar. Fer dit, funciona.
  • Autobus de Jodja a Jakarta per 110.000Rp i surt a les 14.00h.
  • Tren de Banyuwangi a Solo: 6:30 i arriba ales 18:30, costa 94.000Rp. Fa una parada llarga on es pot comprar menjar per 10.000Rp.

Dormir a Java:

  • Nosaltres no vam pagar cap allotjament, vam dormir entre estacions de trens i d’autocars.
  • L’únic que vam pagar va ser per acampar a Borobudur. Vam pagar molt menys del que us demanaran per habitació.

Menjar

  • Solo és sense cap mena de dubte, la ciutat gastronòmica del nostre viatge per Indonèsia. El menjar és diferent, abundant i molt barat.

El que et fa estalviar diners

  • Els de seguretat de la porta de sortiada de l’estació de trens de Solo us guardaran les motxilles, mentre recorreu la ciutat.
  • Descompte de 25.000Rp a l’entrada del temple de Borobudur.
  • A Jodja i a Jakarta hi ha McDonald’s 24 hores.
  • A Jodja vam deixar les motxilles a l’estació d’autobús, concretament a la caseta de l’autobús urbà. On compreu el bitllet cap al pròxim destí també podreu deixar-les
  • A Jakarta, vam deixar les motxilles en un parking al costat de l’estació de trens.

Atractius Turístics

  • Temple de Borobudur: 300.000Rp

Deixa un comentari