A Buenos Aires hi ha espai per a tot. Potser no és una ciutat tan cosmopolita com algunes de les capitals europees però us ben asseguro que no us hi avorrireu pas, ja que pel carrer sempre hi ha coses que no t’esperes. Per exemple, us espereu que Buenos Aires sigui un museu a l’aire lliure?

Una de les coses que no t’esperes és la gran quantitat de monuments que hi podem trobar, algunes persones diuen, que són més de dos mil i sobre temes tan variats que van des de polítics fins a personatges de contes infantils i de maneres tan variades com bust, estàtues, plaques, monòlits, fonts, etc. Aquesta quanitat de monuments fan de Buenos Aires un museu a l’aire lliure.

Els Presidents

En alguna entrada anterior, com a la Ruta dels Governants i Presidents d’Argentina des del virregnat fins als radicals, ja vam recórrer els monuments i les escultures que homenatjaven als homes que van tenir l’honor de formar part de la història del país. Alguns d’ells per ser presidents però d’altres per marcar moments importants en la política nacional.

Així podem trobar-nos des del mateix Rei Carles III, el rei espanyol que creà el virregnat del Río de la Plata o Juan Domingo Perón amb l’escultura que es va inaugurar el 2015, curiosament en mans de Mauricio Macri.

Alguns d’ells els podem veure muntats a cavall, com Urquiza o Rosas, altres en escultures com Lavalle o Hipólito Yrigoyen i altres en bust, per exemple repetint monument a la ciutat pel cas de Perón i Yrigoyen.

Els homes de la pàtria

Si parlem de personalitats històriques del país, no ens podem oblidar dels homes que la Pàtria, és a dir, José de San Martín, Manuel Belgrano, Mariano Moreno o Juan José Castelli, entre d’altres.

De fet José de San Martín és un dels que està representat més vegades per la ciutat. A part del famòs monument de la Plaza San Martín, a Retiro, hi ha el del padrí. Aquest monument està ubicat davant de la rèplica de casa seva, a Palermo Chico. Però a més a més, a moltes places hi ha un bust del Libertador.

Belgrano també ens el trobem dues vegades, una davant de la Plaza de Mayo, en aquell monument tant curiós i l’atre a la Plaza Belgrano, al barri de Belgrano.

El primer govern que es va formar resultat de la Revolución de Mayo va ser la Primera Junta. Per conmemorar el Centenario de la Revolución es va encarregar un monument per cadascún dels homes que havien format part d’aquest govern. Avui en dia els podem veure repartits per diferents barris de la ciutat, com per exemple el de Mariano Moreno a la Plaza Congreso, obra del català Miquel Blay i Fàbregas.

A parts dels homes de la pàtria argentina, per Buenos Aires també podem trobar compatriotes com O’higgins, Bolívar o Artigas.

Els inicis de tot

Evidentment no ens podem deixar a Pedro de Mendoza i a Juan de Garay, els dos fundadors de la ciutat. Pedro de Mendoza es troba al Parque Lezama, allí on es creu que va establir el seu assentament. Per la seva part, Garay està a prop de la Casa Rosada, ja que ell va fundar la ciutat a l’actual Plaza de Mayo.

Si hi ha monuments als homes que han escrit la història d’Argentina, també n’hi ha al moments claus de la història. De fet la mateixa Revolución de Mayo té un monument, amb una història ben curiosa, La Pirámide de Mayo a la Plaza de Mayo.

Les invasions angleses que van ser l’espurna per la Revolución, també tenen diversos monuments per la ciutat, que recorden els fets puntuals de la Reconquesta. En podem trobar a la Plaza San Martín, a Chacarita o la Plaza Miserere, a Once.

D’aquesta manera Buenos Aires és converteix en un museu d’història a l’aire lliure.

I les dones què

El que no t’esperes és que entre aquests més de 2.000 monuments, no n’hi hagi gaires dedicats a les dones. La veritat és que això no sorprèn si sabem que per veure noms de dones a les plaques dels carrers hem d’anar fins a Puerto Madero, un dels barris més moderns de la ciutat.

Fa, relativament poc, que es va inaugurar el monument a Juana Azurduy, no sense polèmica, però això ho deixarem un altre dia. Juana la podem veure, ara, davant de l’edifici del Correo, del CCK.

Afortunadament, una de dones més rellevants en la vida pública argentina, sí que té el seu monument, en aquest cas, Eva Perón ens la podem trobar a Recoleta, molt a prop del Papa Juan Pablo II. A alguns parcs de Buenos Aires encara queda el bust d’Eva i Perón que es van posar durant la presidència d’aquest, com per exemple al costat del Parque Centenario.

Una altra dona que ens trobem és la Mare Teresa de Calcuta, al Parque Lezama, a San Telmo.

L’exponent femení en escultura

Ja que hi ha poques dones representades a la ciutat, volem aprofitar el moment per citar a Lola Mora, una de les escultores més importants del món. La seva història és d’aquelles que ens haurien de servir de refrent. Un dels monuments més espectaculars de la ciutat, és obra seva, la Fuente de la Nereidas, que ens trobem a Puerto Madero.

Lola també té escultures, que tampoc s’escapen de la polèmica, al Cementerio de la Recoleta.

De tota manera, tampoc no hi ha gaires dones artistes que tenen monuments o escultures per la ciutat. Podriem dir que hi ha més catalans escultors a Buenos Aires que dones.

Els artistes que han fet història

Buenos Aires no només viu de política i d’història, sinó que també d’art i per tant també hi ha monuments als seus artistes més destacats, com per exemple Ruben Darío o Jorge Luís Borges, que el trobem assentat en un banc dels jardins de la Biblioteca Nacional.

Fins aquí tot sembla normal, monuments a presidents, músics, artistes, etc. Més o menys, n’hi ha a totes les ciutats però ja hem dit que Buenos Aires va una mica més enllà.

Esportistes que han marcat una generació.

També ens trobem, repartits per la ciutat, a alguns esportistes que han marcat un punt en la història. Ens sembla una idea genial, perquè només músics, poetes o polítics? Els esportistes també formen part de la nostra història cultural.

Per exemple, al seu moment, van innaugurar a Recoleta, una escultura de Maradona, una de Batistuta i una de Messi. Actualment només queda la de Messi i l’han traslladat davant del Bar Notable de La Biela.

Amb Messi ara hi ha els germans Gálvez, els dos corredors automovilístics. I si de cotxes parlem, no podia faltar el monument a Fangio, que trobem a Puerto Madero.

Monuments del Centernario

Un altre grup de monuments curiosos, importants i que no t’esperes són els que els països del món van entregar a Argentina per celebrar el Centenario de la Revolución. Un dels més destacats és el “monumento de los españoles” o el Monumento a la Carta Magna y las Cuatro Regiones Argentina, però no podem deixar de nomenar el que va reglar Alemanya, França, Itàlia, Estats Units, Anglaterra, la columna meteorològica dels austro-húngar, ubicat al Jardín Botànico, i un dels més atrevits, el de Suïssa.

De fet, em va cridar tant l’atenció aquest gest, que he peparat una ruta pels Monumentos del Centenario.

La moda dels Paseos

Per si no hi hagués suficients monuments, els darrers anys, des del Gobierno de la Ciudad, s’han entretingut a crear “Paseos de…”. No ens mal interpreteu, la idea ens sembla genial, és una manera molt bona de recorrer la ciutat i aprendre sobre una temàtica.

El més treballat és el Paseo de la Historieta que va des de la casa de la Mafalda fins al Museo del Humor. Pel mig ens anem trobant a personatges històrics dels còmics argentins.

Un altre molt bonic és el Paseo de la Gloria, que ens trobem a Puerto Madero i rendeix homenatge als homes i dona que han triomfat en la seva disciplina esportiva. Aquí ens trobem a Fangio, Ginobili i, és clar, Leo Messi.

Al pasaje Carlos Gardel, darrere del Shopping Abasto, a Balvanera, ens trobem el Paseo del Tango. Aquest està dedicat als artistes que han destacat en aquest gènere musical tan porteño i s’hi han sumat, al costat de l’escultura del seu representat més famos, Carlos Gardel, altres tan destacats com Tita Merello, Aníbal Troilo i Roberto Goyeneche.

I per Avenida Corrientes, ens trobarem amb diversos personatges televisius del món argentí, tot i que desafortunadament, acostumen a trobar-se en mal estat degut a actes vandàlics.

Fins i tot a Boedo trobem el Paseo de las Esculturas, sobre l’avenida Boedo, un autèntic museu a l’aire lliure a Buenos Aires.

Monuments del món

A vegades passejant per Buenos Aires dubtes de a quina ciutat estàs realment, ja que et pots trobar una cabina de telèfons londinenca o un tótem de Canadà o dues Estàtues de la Llibertat o fins i tot un Font de Canaletes!

Hem preparat una ruta per poder viatjar fora de l’Argentina sense sortir de Buenos Aires. T’imagines veure un tros del mur de Berlín?

Espera, que no hem acabat amb les sorpreses. Què ens diries si et diem que a Buenos Aires pots trobar una autèntica columna romana, del Foro de Roma? Jutja-ho tu mateix a la Ruta de la història clàssica per Buenos Aires.

Escultures secretes

A qui no ha passat que ha entrat a un bar i s’ha trobat un famòs? No us ha passat mai? A Buenos Aires hi ha dos bars que sempre tenen una taula reservada per personatges il·lustres.

El més famòs és a La Biela, on Borges i Bioy Casares mantenen una d’aquelles xarrades èpiques en la seva vida. L’altre, també a Recoleta, és al Instituto Nacional Juan Domingo Perón de Estudios e Investigaciones Históricas, Sociales y Políticas on podem fer un café amb el mateix Perón.

Mirant cap a dalt

No us penseu que a Buenos Aires tot s’acaba a baix…si camineu per la ciutat mirant cap a dalt us trobareu coses tan sorprenents com el Forjador, que encapçala la façana d’una antiga fàbrica. El Forjador ens el trobem a Monserrat, a Perú 535.

També a Monserrat, però aquesta vegada a la Plaza del Congreso, ens trobem un rellotge amb dos autòmates d’allò més curiós. Només em de mirar cap a dalt, sobre el Instituto Biológico Argentino.

Per veure una de les dues estatues de la Llibertat que trobem a Buenos Aires, em de mirar cap a dalt, just a Callao, al 450.

Els monuments a la mort

Ja hem dit que hi ha monuments per tots i tots els gustos, així que no podien faltar els monuments que fan referència a la mort.

Pels carrers de Buenos Aires ens trobem dos mausoleus, el de Manuel Belgrano, a l’atri del Convento de Sant Domingo i el de Rivadavia, a la Plaza Miserere, a Balvanera.

També ens trobem monuments a gent que ha mort de manera tràgica com per exemple el Ramón Falcón, que es trobem a Recoleta. Aquest polícia déspota va morir per l’acció d’una bomba anarquista.

Parque Patricios té un moment als que van caure durant la Febre Groga de finals del segle XIX i que va canviar la fisonomia de la ciutat. El monument el podem veure al Parque Florentino Ameghino.

En aquesta llista hem de nombrar el Parque de la Memória, un parc pensat exclusivament per recordar totes les persones desaparegudes durant l’última dictadura militar.

En aquest apartat a la mort, no ens podem oblidar dels monuments que hi ha tant al Cementerio de Recoleta com al Cementerio de la Chacarita on podrem veure-hi escultures a alguns dels artistes que hi descansen, com Osvaldo Pugliese o Carlos Gardel.

Els religiosos

Ja hem nombrat el de la Mare Teresa, al Parque Lezama a San Telmo i hem comentat de passada el del Papa Juan Pablo II a Recoleta. També a Recoleta trobem el monument a San Martín de Tours, el patró de Buenos Aires.

Les zones calentes

Hi ha algunes àrees a Buenos Aires plenes de monuments per tots els gustos. Aquestes zones calentes són un autèntic paradís pels amants de la fotografia, l’escultura i l’art en general. Aquestes zones són les que converteixen a Buenos Aires en un museu a l’aire lliure.

A Caballito tenim dos dels parcs més grans de la ciutat, el Parque Rivadavia i el Parque Cenetario.

El Parque Rivadavia és un parc precedit pel monument a Bolívar. Aquí podem veure el Monumento a la Madre obra de Luís Perlotti i el parc també amaga una joia pels catalans. La Fuente de la Doncella va ser un regal de la comunitat catalana a la ciutat de Buenos Aires.

Per la seva part el Parque Centenario és més solemne. Com el seu nom indica es va innaugurar per conmemorar el Centerio de la Revolución, així que se’l va dotar de momuments majestuosos per tal de mostrar al món una Argentina moderna que havia deixat enrera els aires colonials.

El barri de Monserrat potser no és dels que té més monuments i escultures però per la importància dels personatges representats no ens hem pogut estar fer una entrada amb els Monuments més importants de Montserrat.

Puerto Madero, el barri més jove, també ha anat ajornant els seus carrers amb monuments, com per exemple al Tango, al Taxista o al Guardacosta. Per coneixe’ls tots hem escrit els Monuments més importants per Puerto Madero.

Evidentment no pot faltar la llista San Nicolás, on trobem monuments a Liniers o Dorrego però sobretot a la Plaza Lavalle, un autèntic museu més a l’aire lliure a Buenos Aires.

Un dels barris amb més monuments de la ciutat, i no ens atrevim a dir el que més perquè mira, per prudents és Palermo. Aquest té monuments escampats per tots els racons dels seus límits, per exemple, a la Plaza Italia però és que tot Palermo Chico, n’està ple.

Els bosques de Palermo trobaràs tants monuments que no te’ls acabaràs. Només per anar fent boca: un dels pocs monuments al món a la Caputxeta Vermella o un monument de Rodín, el de Sarmiento.

Si palerm de Palermo no ens podem deixar el Jardín Botánico, aquesta obra de Charles Thays és un museu a l’aire lliure amb un entorn paradisiac, i totalment gratuït. Aquí dins per exemple, ens podem trobar un seguit d’escultures que reprenseten les simfonies de Beethoven o podem posar-li cara al famós Charles Thays.

Una bona zona per passejar buscant escultures és al Parque Chacabuco, un parc que també va ser dissenyat per Charles Thays. Aquí, pels amants de les escultures d’animals podeu contemplar el Yaguareté, obra de Emilio Jacinto Sarniguet. Emilio es va especialitzar en escultura animalista, a Buenos Aires també té la del Resero, a Mataderos. Per cert, els Bosques de Palermo també són un bon lloc per veure escultures de fauna.

No ens oblidem de Retiro i sobretot la seva Plaza San Martín, per això hem preparat els Monuments més importants de Retiro.

I si parlem de zones plenes de monuments, no ens hem de deixat Recoleta, però especialment Los Bajos de Recoleta, on destaquem per damunt de tost la Floralis Genérica.

Si vols passejar per Recoleta buscant monuments, no et perdis els Monuments més importants de Recoleta.

Algun monument més

Podem seguir tot el dia, si convé, però només per nombrar-ne algun més sobretots dels curioso o importants.

A Balvanera, a la Plaza Primero de Mayo, trobem un monument al treball. Parlant de treball, no ens podem oblidar del Canto al Trabajo de Rogelio Yrurtia, el mateix escultor del mausoleu a Rivadavia i del monunent a Dorrego. O el monument al Hombre y Sus Pasiones, al barri de Núñez.

A la Plaza Belgrano, al barri de Belgrano ens trobem una obra de les Tres Gracias o per exemple a Chacarita, al Parque de los Andes ens trobem el monument a Los Andes de Luís Perlotti.

Espanya té dos monuments representatius el del Cid Campeador i el de Don Quijote.

A La Boca, per exemple, a la zona de Caminito ens trobem l’homenatge al Bombero Voluntario. Matadero també té els seus monuments com el que trobem a la plaça principal, l’escultura al Gaucho Resero o a la vaca. O fins i tot Parque Patricios hi ha obres importants.

El monument més fotografiat

No ens podem oblidar del que, segurament, és el monument més representatiu de la ciutat, el Obelisco. El que molta gent, potser no sap, és que representa el quart centenari de la primera fundació de la ciutat, la de Pedro de Mendoza. Algun dia, haurem de dedicar-li una entrada completa.

Museus a escultors

Si un dia plou però teniu ganes de seguir veient escultures, esteu de sort. Ja hem dit que a Buenos Aires hi ha monuments per tots els gustos però és que també n’hi ha a dins i a fora.

A Caballito teniu el Museo de Esculturas Luís Perlotti, un dels artistes nacionals més importants. Per tota la ciutat i en edificios governamentals ens trobem obres de Perlotti, així que no està de més aprendre una mica sobre ell.

L’altre escultor amb obres majestuoses per Buenos Aires és Rogelio Yrurtia i d’ell en podem aprendre al Museo “Casa de Yrurtia” al barri de Belgrano,

La veritat és que gairebé tots els barris, per no dir tots, tenen un monument o una escultura en alguna de les seves places.

Deixa un comentari