Retiro és un barri amb dues cares, la part de Plaza San Martín cap a Recoleta i la part de Plaza San Martín cap a l’estació de trens. La primera part és una de les zones altes de la ciutat, de les més cares del país i l’altra zona és de les més pobres, on s’ha de vigilar amb les pertinències i fins i tot, darrere de l’estació hi comença una villa.
Tot buscant monuments t’ajudem a descobrir Retiro i perdre-li la por.
Descobreix tots els potencials de Retiro sense patir, amb la Ruta Complet per Retiro.
Un tòtem autèntic
Per fer aquesta ruta d’una manera més pràctica començarem a la Plaza Canadá on ens espera un Tótem procedent de la Columbia Britànica de Canadà que representa el símbol de la visió indígena que tenen tant Argentina com Canadà.
La part baixa de Retiro
D’allí ens n’anem cap a la plaça Fuerza Aérea Argentina on destaca la Torre Monumental, el regal que la comunitat britànica va fer a l’Argentina per celebrar el seu centenari. Aquest monument es troba just davant del que rendeix homenatge als caiguts durant la Guerra de les Malvines, precisament la guerra que va enfrontar Argentina i Anglaterra el 1982.
Ben a prop, hi ha el monument al polític radical Leando N. Alem, de l’argentí Pedro Zonza Briano inaugurat el 1925. El polític està representat en bronze en posició d’avançar i està acompanyat dels grups al·legòrics de la Pàtria, representada amb una dona i els seus fills i la Joventut Radical, representat amb un jove despullat.
Si anem pel carrer San Martín ens trobarem amb un curiós gegant ou, titulat Nosotros Afuera, que és una rèplica de l’ou de guix i fusta de Federico Peralta Ramos amb el qual va guanyar el premi nacional de l’institut Di Tella el 1965.
Saps on hi ha un tros del mur de Berlín?
Una mica més amunt hi trobem el monument al poeta argentí José Esteban Antonio Andres Echeverría Espinosa, Esteban Echeverría pels amics, obra de Torquat Tasso, un barceloní que va deixar empremta a la ciutat.
La Plaza San Martín
La Plaza San Martín té diversos monuments entre els quals destaca el del Pròcer que dóna nom a la plaça. El general el podem contemplar, representat en bronze, dalt del seu cavall senyalant els Andes, en record de la gran gesta que va propiciar a obtenir la independència de Chile.
Malgrat tot, la posició del monument no és la correcta i ja no senyala aquesta magnífica serralada. El monument al General San Martín y a los Ejércitos de la Independencia combina el bronze per les figures i el granit vermell per la base. Acompanyant la figura eqüestre del general hi ha quatre moments claus de la vida del Libertador representats en relleu, el Cruce de los Andes, la Proclamació de la independència de Perú, la Batalla de Salta i la Toma de Montevideo i tres més a la part elevada de la base que representen el Combate de San Lorenzo, la batalla de Chacabuco i la de Maipú. Aquest monument és, en realitat, un dos per un.
La primera part, el pròcer i el cavall data de 1862 és obra del francès Lous Joseph Daumas, qui ja n’havia fet un abans per Chile, i fou el primer monument eqüestre d’Argentina. Els grups escultòrics i els relleus que l’acompanyen són obra de l’alemany Gustav Eberlein i es van posar pel centenari de la Revolución, el 1910.
La curiositat rau en què Gustav va realitzar les obres a Alemanya i com que no tenia informació històrica sobre Argentina, va representar una flora i una fauna no acord amb la sud-americana, els uniformes dels militars semblen més napoleònics que sanmartinians i algunes de les escenes representades als relleus no són fidels a la realitat.
Les quatre figures que acompanyen al General són la Partida, representada per un soldat i un civil, la Batalla que està representada pel soldat caigut, la Victòria que és la figura femenina alada que corona al soldat i el Retorn, que el soldat s’abraça amb dona.
Hauries de Saber:
La Plaza San Martín, que en l’època anterior a la Independecia, s’anomenava Campo de Marte fou on José de San Martín va organitzar el seu exèrcit de los Granaderos a Caballo i així ho recorda avui el relleu de Enrique Luis Savio, ubicat a la plaça el 1993.
Aquí també hi podem trobar una obra ade Louis Henri Cordier, una escultura de 1906 titulada La Duda. Mitjançant el marbre de Carrara es representa aquest estat amb la figura d’un jove i un vell que mediten sobre la lectura de la Bíblia.
L’altre costat de Retiro
Per seguir veient escultures a Retiro, hem de creuar la Avenida 9 de Julio i anar cap a Cerrito, a les places Isidro Ruiz Moreno i Soldati on hi ha algunes de les escultures més abstractes de la ciutat. Un exemple són els quatre cavalls que hi ha davant de l’hotel Four Seasons, la Sirena del Río de la Plata o l’Ala Dorada.
També hi ha la Ninfa Acostada de Pablo Curatella Manés i la Obligación de Alejandro Marmo, que es troba molt a prop de La Fuerza de la Naturaleza, obra de l’escultor Eduardo Waxemberg qui també és l’autor de l’obra Desencuentro. Fins i tot, en aquesta zona hi podem trobar un homenatge als jocs olímpics amb la representació de les seves anelles fetes per Rogelio Polesello.
A la Plazoleta Carlos Pellegrini, davant de l’Embaixa de França i de Brasil, hi ha el Monument a Carlos Pellegrini, qui fou president de la nació entre el 1890 i el 1892. El grup escultòric representa al president acompanyat de figures al·legòriques de la República, la Justícia i el Progrés. Tot el conjunt està realitzat en marbre de Carrara i bronze per l’escultor francès Feliz Coutan.
Al costat de l’Embaixada de França, hi ha la Plaza Cataluña, on ens espera una Font de Canaletes regal de Barcelona.