És molt comú referir-se a animals com a metàfores en la nostra manera de parlar, però s’ha de tenir en compte que amb argentí i castellà, algunes d’aquestes tenen significats diferents.

expressions argentina animals

Amb el zoo del diccionari intentarem resoldre alguns dels dubtes.

Hauries de Saber:

T’ajudarà saber en quin idioma parlen.

Anirem recorrent els animals pel seu medi de vida, més que res perquè d’alguna manera els haviem d’unir, ja que per significats ens tornariem bojos.

L’aigua

Comencem al mar, amb les gambes. Una paraula que pot tenir fins a tres significats, el primer i més reconegut per nosaltres, és el sinònim de cama, l’extremitat inferior. O sigui, que una expressió en argentí seria “Ayer jugué a futbol y hoy me duelen las gambas” és a dir, que li fan mal les cames, després d’haver jugat a futbol. Per tant si algú et diu que “vine a gamba” vol dir que va venir caminant, a pota.

argentina expressions amb peix

El segon significat és una expressió que s’utilitza per demanar un favor o ajuda a un amic “¿che, no me hacés la gamba?” és la frase que més sentireu en aquest context. Què seria una cosa així, com “em pots fer el favor aquest?” O “Dale, che, haceme la gamba con este examen”.

I per últim és equivalent a 100 pesos, dues gambes són 200 pesos i així successivament.

A Expressions Argentines t’expliquem també que vol dir lucas, mango i diego.

Si et pica el bagre, que la traducció literal al català seria que et pica el peix gat, en realitat el que et passa és que tens gana, que vols morfar.

Però si parles d’una noia i l’acompanyes de l’adjectiu bagre, estàs dient que és, més aviat, lletja.

També podem sentir la paraula trucha, però en aquest cas es refereix a coses que no són autèntiques, intercanviable amb el nostre pirata. Una truchada és, per tant, una gran mentida o un producte falsificat. Esta remera no es Nike, es trucha, la compré en Once por mil mangos“. Aquesta frase és de nivell, vol dir que la samarreta no és Nike, que és falsa i que la va comprar a Once, un lloc de venedors ambulants, i que va pagar 1000 pesos.

Seguim al mar però ara anem a un marisc molt inofensiu per nosaltres, la concha, tan inofensiu que és el diminutiu del nom propi Concepció. Doncs bé, a Argentina no és tan inofensiu, ja que concha equival a cony, així que si la vostra mare s’anomena Concha, aviseu abans a la vostra parella argentina, per si de cas no li digueu si vol conèixer la vostra Concha…

L’aire

Ara mirem al cel, on hi veurem el carancho que és un ocell rapinyaire, típic d’Amèrica del Sud i precisament aquest estil depredador fa que es digui a les persones que s’aprofiten d’una situació, sense tenir res a perdre, que són caranchos. El millor exemple per entendre-ho és la pel·lícula de Ricardo Darín, titualada “Carancho”.

Si parlem d’ocells, no ens podem oblidar els buitres, que des de fa uns anys sobrevolen a Argentina més intensament, metafòricament parlant, és clar. Els buitres són aquelles persones, que van comprar fons buitres, és a dir, fons de capital de risc en invertir en el deute públic d’Argentina quan el país estava en la gran crisi del 2001. Per tant, es van aprofitar de la carronya…

expressions argentina tipiques

Però s’ha de saber diferenciar el buitre de l’acció buitrear, que en aquest cas serviria l’escena d’una discoteca i algú que està buscant una pressa fàcil per atacar, o sigui, anar a pescar a les 4 de la matinada. S’ha de reconèixer que a aquelles hores les possibilitats d’acabar amb un bicho o un bagre són altes, és a dir, amb algú que no és agraciat físicament.

La terra argentina

Si anem a la Pampa, sentirem que utilitzen la paraula guanaco per referir-se a algú que va brut o que diu obscenitats, l’equivalent al nostre porc o al chancho porteño. I ja que parlem de chancho, trobem altres animals de granja entre tant zoo.

Una yegua és un adjectiu referit a les dones que pot significar una dona malintencionada o una seductora.

argentina expressions animals

Dins del patriarcat, és l’insult nacional per Cristina.

Sigui com sigui el terme és vulgar, igual que potra que també es refereix a una dona que atreu les mirades dels homes.

Si el que és de yegua és la rialla, llavors estem parlant d’una rialla falsa.

Un pollo és una escopinada però de les de mocs i tot, eh? Una hueveada és una boludez, però huevear és passar el rato sense fer res de profit.

A casa

Si anem als animals de companyia, tenim als gatos, que tot i ser en masculí es refereix a una dona que s’apropa a un home per obtenir-ne un benefici econòmic o un millor estat social.

la gata flora

Atenció que si la gata és Flora, la cosa canvia. S’utilitza en la frase feta de “Parece la gata Flora, si se la meten grita y si se la sacan llora” s’enten no? que no està content o contenta amb res, el nostre “perro del Hortelano”.

Les frases fetes

Ara recorrem una mica dels boscos del món i ens trobem amb els goril·les són els antiperonistes i els tigres que són aquells homes que lliguen amb noies que estan molt bé físicament. Quina cosa, no, les expressions relacionades amb dones totes són connotacions negatives i els homes se’n surten amb un tigre.

Com per exemple la vaca, que pot anar amb dues expressions: Hacer una vaquita és el que nosaltres és fer un pot comú, és a dir, tothom posa diners per algun afer. I si “tiene la vaca atada” vol dir que aquella persona, és un expert en algun assumpte o que té la certesa del que està dient. Fes-li cas que “tiene la vaca atada“.

gauchos argentina

Hacerse la rata” és no apareixer en un lloc on es suposo que hi hauries d’haver anat, com per exemple, l’escola. “Fer pila”.

Una de les meves preferides “tiene un patito desalineado” que tant pot ser com que “li falta un bull” o que és una mica tonto.

Amb ànec, també en tenen una altra “mojar el pato” és follar i tiene los patitos desalineados és que està tocat del bolet.

Cocodrilo que duerme, es cartera” o sigui, que “del lloc de la guineu, qui se n’aixeca ja no hi seu” o la famosa frase amb “Sevilla y Silla” del castellà. Molt visual, oi la versió Argentina? que no perdis el temps fent les coses o se t’escaparà el tren.

argentina expressions bicicleta

També podem putejar utiltizant animals, com La Concha de la Lora que la nostra frase més propera podria ser la de “me cagüen la puta d’oros”.

Si estàs desorientat entre tantes paraules i expressions, potser et sents com “Perro en cancha de bochas, una expressió molt visual. Imagineu-vos un parc, amb gossos i una pista de petanca, que fan els gossos? Van directe a buscar les boles, però no acaben d’entendre que està passant, perquè n’hi ha moltes.

Quina et coneixes tu? Quina et fa més gràcia? Deixa’ns un comentari explicant les teves impressions.

Deixa un comentari