• Post category:Myanmar
  • Post last modified:setembre 16, 2020

No ens queda gaire per dir que no hàgem explicat ja a “3 coses que has de saber abans d’anar a Myanmar” i a més a més, ho detallem en 3 casos particulars:

Hauries de Saber:

Pots viatjar per MYanmar gastant menys de 10U$D per dia.

Si no tens clar l’itinerari a seguir per Myanmar, saber quin pressupost necessites et pot ajudar molt. Els preus barrejarem els dòlars amb kiats, els quals el desembre del 2017 estaven a 1.353 kiats, un dòlar, això és degut al fet que a Myanmar per dormir parlen amb dòlars, tot i que després pagues amb kiats i al carrer, per menjar i al tren, es parla amb kiats.

No caiguis en viatges organitzats

A Myanmar, a diferència del que passa en altres països del sud-est i sobretot a Laos, Cambodja i Viet nam, si vols viatjar pel teu compte, és molt senzill. Si a Indonèsia era possible però tocava suar, a Myanmar només cal que miris que fan els locals i copiar-ho. No et deixis portar pels blogs que et recomanen guies, ni pels que t’expliquen història de “això-a-Myanmar-no-ho-podràs-fer”.

És per això que escrivim aquesta entrada, com dirien els argentins, amb el diari del dilluns. És a dir, després d’haver viscut experiència i saber que passarà. Escrivim aquesta entrada perquè ens hagués encantat llegir-la abans de comprar el vol que ens portaria de Tailàndia a l’Índia, determinant els dies d’estada a Myanmar.

Escrivim aquesta entrada perquè llegint altres blogs, i agafant com a referència les seves despeses, vam fer-nos una ruta mínima pel país, per no perdre temps i per tant, no gastar tants diners i poder complir el nostre pressupost. Escrivim aquesta entrada, perquè algú havia de provar el Pla B de viatjar per Myanmar a l’estil motxiller i sobreviure per explicar-ho.

Tren, lent però increïble

Per Moure’t per Myanmar no hi ha discussió que valgui, el tren! “És lent” us diran i aquesta vegada no us mentiran però si l’agafeu, no us n’arrepentireu. Agafeu la classe “ordinary” la de la gent del poble, res de la “fancy” pels blaquets i per la gent adinerada. El tren val la pena per dues coses, el seu preu ridículament barat i per l’experiència que tindreu amb la gent, és el lloc més fàcil on podreu interaccionar culturalment.

A més a més, no passa res perquè sigui lent, amb els trucs que us expliquem a Fuet i Mate, no us importarà estar els 28 dies de Visat passejant per Myanmar.

Abans de decidir quants dies dedicar a Myanmar, has de saber que les distancies entre els punts turístics són grans, per tant, pots viatjar a la nit i estalviar en allotjament.

El segon que has de saber és el que ja t’hem comentat, que el tren és molt barat, però molt barat, pel mateix tram amb autobús pagues 9.000K i amb tren 1.400K. i saps això abans de pensar la data de sortida del país, no hauria de ser un problema per tu fer la ruta més barata possible, que curiosament serà la de més dies, perquè viatjareu molt amb tren.

Dormir alternatiu

Els famosos 15U$D per persona i nit per dormir, nosaltres no els vam pagar mai. El cost de l’allotjament a Myanmar depèn de la ciutat, nosaltres vam pagar 5€ per cap a Yangon la primera nit i la segona vegada 7€ entre els dos.

En canvi, a Hsipaw, tot i que una nit vam acampar pel camp, la primera nit vam pagar 10€ l’habitació doble per tenir internet i poder trobar una ruta de muntanya alternativa a la turista i no haver de pagar guia, una altra de les llegendes urbanes entre els blogs.

La resta dels dies? Vam fer allò que llegint els blogs sembla impossible, perillós i fins i tot amb risc d’acabar a comissaria: acampar i mai cap problemes i fins i tot algunes nits, sense amagar-nos, al mig de l’estació de trens. Ara, hem de confessar que una nit vam acabar a la comissaria.

En 19 dies vam pagar només 28U$D entre dues persones en allotjament.

Menja al carrer

El menjar va ser el més barat en tot el viatge, podíem pagar menys d’un dòlar per menjar i hem de confessar que molt bo, això sí, sempre al carrer. Però era tant barat que ens vam permetre el luxe de fer cafès i fins i tot de comprar-nos una cervesa i una botella de whisky, al més pur estil birmà.

Si diem que un dòlar són 1.535 kiats, com us quedeu si us diem que podeu menjar per 500 kiats? És cert que els plats són més petits del que estem acostumats a menjar a Europa, però sempre podeu repetir, si repetiu arròs, us sortirà més barat i si voleu repetir el plat complet, pagareu 1.000 kiats, encara menys que un dòlar.

La varietat és increïble i per exemple a Yangon podreu passar-vos el dia sencer recorrent 4 carrers on, segons les hores del dia, les parades van canviant, hi ha un carrer on fan una amanida de noodles per 600 kiats, que et roba el cor (o l’estómac).

Un altre lloc molt bo per tastar la gastronomia local és al viatge en tren de Thazi a Kalaw, simplement feu el que vegeu fer als locals. Si ells compren, clarament, és que està bé de preu.

A Myanmar era tan barat menjar que mai ens vam preocupar per trobar aigua calenta per escalfar els noodels o fer-nos el cafè i el te.

Els contres de la tenda

El fet de dormir en tenda de campanya porta dos problemes associats, un és la dutxa i l’altre és el fet de carregar els dispositius electrònics. Per això hem anat anotant les estacions fueteres de Myanmar, és a dir, aquelles que ens resolien aquests dos problemes.

Per exemple a l’estació de Yangon es pot carregar els dispositius electrònics, a la de Mandalay hi ha WC i pots carregar, a part que hi pots dormir. A Thazi, tens el complet: dormir, carregar, dutxar-te i bany. I a Kalaw hi pots dormir sense que ningú et molesti.

El wifi és impossible, si no vas a algun local o allotjament, pel carrer no el trobareu pas. Però bé, a alguns bars de llocs turístics, com a Bagan, per fer un cafè de 200 kiats podràs tenir la clau del wifi i seguir llegint Fuet i Mate.

Carregar els dispositius electrònics no és cap problema, a totes les estacions de trens hi ha algun endoll on podràs carregar-los, si fas un cafè o dines en un bar, també ho podràs fer. Mai ningú s’hi va negar i mai ningú ens va demanar diners per fer-ho.

L’aigua de l’aixeta no la vam tastar mai, almenys que sapiguem perquè sempre bevíem de la que et donen als llocs de menjar, que molt embotellada no estava…

Els banys públics que vam trobar, mai vam haver de pagar res. A les estacions de trens, n’hi acostuma a haver, per exemple a Thazi, el bany està a fora, és el que utilitza la comunitat de veïns però hi pots anar sense problemes.

Les entrades turístiques

Pel que respecta a les entrades turístiques, nosaltres no vam pagar per res. Pagar per entrar a temples i pagodes, a aquestes altures del viatge, ens va semblar que no feia falta i a més a més, sempre en trobareu de gratis. La nostra filosofia és que la casa del senyor hauria de ser gratuïta, l’única excepció que faig és la Sagrada Familia.

Tampoc vam pagar per entrar a Bagan o a les ciutats històriques de Myanmar, si us som sincers, no vam veure ni el lloc on es pagava. Sí que hem de confessar que a Bagan ens van demanar el tiquet en un temple i si, vam mentir.

Myanmar és un país perfecte per viatjar amb pressupost motxiller i dels pocs del sud-est que encara no està contaminat pel turisme.

Què t’ha semblat a tu Myanmar? Encara no hi has anat i vols els horaris dels trens? Deixa’ns un comentari i explica’ns la teva experiència o la teva consultar.

Deixa un comentari