Rosselló és un municipi de la comarca del Segrià, a la província de Lleida. La població del Rosselló ha anat creixent considerablement durant els últims 15 anys i això es degut a les familes joves de Lleida que es traslladen als pobles més pròxims de la capital.

Segons Idescat, el 2019, Rosselló tenia censats 1.602 homes i 1.543 dones. D’aquestes 3.145 persones, 531 són nensi nenes menors de 15 anys. 2.131 persones estan entre els 15 i els 64 anys i de la resta, 383 tenen entre 65 i 84 anys i 100 són majors de 85 anys.

El sector ramader és prioritari davant de l’agricultura. Rosselló té 444 hectàrees dedicades al cultiu d’herbacis, 144 al d’arbres fruiters típics de la plana de Lleida: pomeres, pereres i presseguers i 9 a l’olivera. La cria d’aviram és el punt més fort del municipi, amb mñes de 90.000 caps censats el 2009. El porcí és el segon sector ramader amb 4.140 caps i després el boví amb 1.255

Breu història per parlar al bar

A Tossa de Dalt s’han trobat restes d’una vil·la romana i on avui hi ha parts dels edificis de la colònia de filatures de Al-Kanís, hi havia un assentament islàmic. Ramon Berenguer IV, va atorgar a Guillem de Rosselló, una torre per tal de poblar la zona. Posteriorment, la família Rosselló se la va vendre als hospitalers, els quals van conviure amb els templers, que tenien el territori a Al-Kanis.

Quan aquests últims van desaparèixer, totes les seves possessions van passar a l’odre dels Hospitalers. Rosselló va quedar despoblat després de la guerra dels Segadors i no va ser fins al segle XVIII, que Felip V en va fomentar el repoblament. La població va anar creixent després de la guerra de Successió.

Què visitar a Roselló

Rosselló no és un dels pobles més atractius del Segrià però pels seus voltants amaga alguns secrets que estem a punt de desvelar-vos. Per començar donarem un tomb al poble, on segurament, ens cridarà l’atenció l’estat de l’església dedicada a Sant Pere. Als afores del poble, a Tossa de Baix, al camí que va cap a Vilanova de Segrià, trobem una necròpolis medieval excavada a la roca.

Després de la intervenció i posada en valor, es van recuperar 55 tombes de forma rectangular i trapezoïdal i de diferents mides. Durant els treballs d’excavació van trobar un esquelet, concretament en la tomba número 36. El lloc és molt fàcil de trobar i està indicat amb un dels cartells verds de “Senders del Segrià”.

S’ha d’agafar el camí de Benavent, a les afores de Rosselló i trencar a mà esquerra cap al carrer de Roderes, just a mà dreta s’acaba el polígon i a mà esquerra hi ha un solar ple de caixes de camions. D’allí, uns 300 metres en línia recta i us trobareu el cartell a mà esquerra. Si voleu més seguretat: 41°41’50.5″N 0°36’48.5″E

Al-Kanís

Als afores de Rosselló, aprofitant les aigües del canal de Pinyana, s’hi va construir una colònia de filatures el 1890. La història de Al-Kanís és força semblant a la de Mata de Pinyana a Alguaire o a les dues fàbriques de filatures que hi havia a Alfarràs. Empresaris de Barcelona, buscaven nous territoris on dur a terme la Revolució Industrial de Catalunya i sortir del Llobregat.

El canal de Pinyana va ser una bona opció ja que la gent, per una banda encara no els hi havien arribat les idees sindicalistes i per l’altra, cobraven menys. Possiblement, Al-Kanís era la colònia més independent de totes i segons explica la gent que hi viure, un autèntic paradís. Per tal de donar habitatge a les families que venien de fora, es va contruir, a part de les cases, una església, una escola i fins i tot una pista de frontó.

La colònia textil era un nucli independent del poble de Rosselló, envoltada pels dos canals d’aigua, tenia dins del seu recinte tot el que es necessitava pel dia a dia. Fins i tot s’hi va instal·lar una caserna de la guardia civil per evitar qualsevol enfrontament amb els pagesos de la zona, per l’aigua. Incialment, en aquesta zona hi havia un molí fariner, que aprofitava l’aigua del canal.

Posteriorment, JOan Mengi i Cros, sota el nom de “Coma i Cia” va convertir el molí en un fàbrica de filtaures. Des de l’any 1903 fins el 1920, l’empresa gestora era “Coma, Clivillé i Clavel”, a partir d’aquí, l’expolotació va passar a mans d'”Indústries Mixtes, S.A”.

Els propietaris eren de Terrasa i va ser durant la seva etapa de gestió que es va anar donant forma a la colònia. L’any 1941 va tornar a canviar de mans, aquest cop, era una empresa de Barcelona qui en feia la gestió “Tèxtil Martí Llopart i Trench, S.A.” però el 1965 va traspassar-la a “Filatures Gossypium, S,A”.

Durant els següents anys es canvia la maquinaria i es comença el procés d’industrialització de la fàbrica. Malgrat tot, la crisis del sector de la dècada de 1980, va afectar fortament a les quatre filatures del Segrià.

Finalment, l’any 1995, la porta va tancar les portes. Avui en dia està totalment deixada, només l’antiga casa dels propietaris de la fàbrica ha sigut recuperada com a restaurant i part de la fàbrica s’ha llotejat i l’han ocupat diversos tallers. L’església, dedicada al Sagrat Cor, està tapiada, igual que la casa del cuidador.

La pista de frontó, que encara es pot veure, està totalment deixada de la mà déu i de totes les cases que formaven la colònia, només en queden unes quantes que estaven, en realitat fora dels límits de la colònia. Quan la fàbrica va fer defallida, als propietaris els sortia més barat enderrocar les cases, que donar-les d’alta. Avui en dia, l’única empresa antiga que encara funciona és la paperera Alier, vora el camí de Benavent.

El paisatge de l’Horta

El Segrià es característics per la seva horta, els seus camps de fruiters, principalment fruita de pinyol al Segrià sud i perers i pomers al nord. Rosselló forma part dels pobles característics de l’Horta de Pinyana. Camps de fruiters amb algunes elevacions de terreny i alguns espais rocosos, entre els quals avui en dia s’hi han trobat restes arqueològiques.

Quan visitar Rosselló

Al juny es celebren les festa major petites i a l’octubre, pel Pilar, la festa major gran.

Coneixes el Rosselló? tens algun indret per compartir? I si no el coneixes, que et sembla descobrir-lo ara que has llegit tot el que hi pots fer? Deixa’ns un comentari amb les teves impressions i idees.

Deixa un comentari