Al municipi de Rosselló, al Segrià, hi ha dos punts únics de tota la comarca. Per un costat, llegat de la indústria tèxtil del Segrià, al llarg del Canal de Pinyana i per l’altre costat, una ruta tant per BTT (de bon nivell) com caminant, que no et semblarà pas que estàs per l’horta de Lleida. Vens a descobrir què visitar a Rosselló?
Rosselló és un municipi de la comarca del Segrià, a la província de Lleida. La població del Rosselló ha anat creixent considerablement durant els últims 15 anys i això és a causa de les famílies joves de Lleida que es traslladen als pobles més pròxims de la capital.
Hauries de Saber:
Necròpolis medievals, indústria tèxtil i una ruta de bosc.
Segons Idescat, el 2019, Rosselló tenia censats 1.602 homes i 1.543 dones. D’aquestes 3.145 persones, 531 són nens i nenes menors de 15 anys. 2.131 persones estan entre els 15 i els 64 anys i de la resta, 383 tenen entre 65 i 84 anys i 100 són majors de 85 anys. La mateixa font, ha actualitzat les dades a 3.237 habitants, pel 2021.
El sector ramader és prioritari davant de l’agricultura, que ha anat cedint terreny per l’habitatge. Rosselló té 444 hectàrees dedicades al cultiu d’herbacis, 144 al d’arbres fruiters típics de la plana de Lleida: pomeres, pereres i presseguers i 9 a l’olivera.
La cria d’aviram és el punt més fort del municipi, amb més de 90.000 caps censats el 2009. El porcí és el segon sector ramader amb 4.140 caps i després el boví amb 1.255.
Has passejat per Rosselló, al Segrià, i els seus voltants? Coneixes el seu llegat industrial a Catalunya?
Descobreix més racons amb la Ruta Completa pel Segrià.
Breu història per parlar al bar
A Tossa de Dalt s’han trobat restes d’una vil·la romana i on avui hi ha parts dels edificis de la colònia de filatures de Al-Kanís, hi havia un assentament islàmic.
Ramon Berenguer IV, va atorgar a Guillem de Rosselló, una torre per tal de poblar la zona. Posteriorment, la família Rosselló se la va vendre als hospitalers, els quals van conviure amb els templers, que tenien el territori a Al-Kanis. Quan aquests últims van desaparèixer, totes les seves possessions van passar a l’odre dels Hospitalers.
Rosselló va quedar despoblat després de la guerra dels Segadors i no va ser fins al segle XVIII, que Felip V en va fomentar el repoblament. La població va anar creixent després de la guerra de Successió.
Què visitar a Roselló, al Segrià
Rosselló no diríem que és un dels pobles més atractius del Segrià. De fet és un poble típicament segrianenc. Poc a destacar arquitectònicament, però amb uns voltants plens de secrets.
Coneixes la necròpolis medieval del Rosselló?
Per començar donarem un tomb al poble, on segurament, ens cridarà l’atenció l’església dedicada a Sant Pere. Una església que no ha estat gaire ben cuidada.
Actualment ha estat restaurada, salvant el poc que queda de la façana. La fotografia que podeu veure en aquesta entrada és de l’any 2016 però hem volgut deixar-la, per recordar.
Als afores del poble, a Tossa de Baix, al camí que va cap a Vilanova de Segrià, trobem una necròpolis medieval excavada a la roca.
Després de la intervenció i posada en valor, es van recuperar 55 tombes de forma rectangular i trapezoïdal i de diferents mides. Durant els treballs d’excavació van trobar un esquelet, concretament en la tomba número 36. El lloc és molt fàcil de trobar i està indicat amb un dels cartells verds de “Senders del Segrià”.
Per arribar a la necròpolis de Tossa de Baix, s’ha d’agafar el camí de Benavent, a les afores de Rosselló i trencar a mà esquerra cap al carrer de Roderes, just a mà dreta s’acaba el polígon i a mà esquerra hi ha un solar ple de caixes de camions. D’allí, uns 300 metres en línia recta i us trobareu el cartell a mà esquerra. Si voleu més seguretat: 41°41’50.5″N 0°36’48.5″E
Atenció amb el vídeo de l’enfonsament del campanar de Rosselló, impressiona.
Al-Kanís, colònia tèxtil del Segrià
Als afores de Rosselló, aprofitant les aigües del canal de Pinyana, s’hi va construir una colònia de filatures el 1890.
La història de Al-Kanís és força semblant a la de Mata de Pinyana a Alguaire o a les dues fàbriques de filatures que hi havia a Alfarràs.
Empresaris de Barcelona, buscaven nous territoris on dur a terme la Revolució Industrial de Catalunya i sortir del Llobregat. El canal de Pinyana va ser una bona opció alternativa, ja que la gent, per una banda encara no els hi havien arribat les idees sindicalistes i per l’altra, cobraven menys.
De Barcelona a Lleida per a Barcelona, et sóna la història? Visita Seròs.
Possiblement, Al-Kanís era la colònia més independent de totes i segons explica la gent que hi va viure, un autèntic paradís. Per tal de donar habitatge a les families que venien de fora, es va contruir, a part de les cases, una església, una escola i fins i tot una pista de frontó.
La colònia textil era un nucli independent del poble de Rosselló, envoltada pels dos canals d’aigua, tenia dins del seu recinte tot el que es necessitava pel dia a dia. Fins i tot s’hi va instal·lar una caserna de la guardia civil per evitar qualsevol enfrontament amb els pagesos de la zona, per l’aigua. Incialment, en aquesta zona hi havia un molí fariner, que aprofitava l’aigua del canal.
Però abans de filar, s’hi va intentar instal·lar una fàbrica papera amb el capital de José Cirera i aprofitant l’antic molí fariner. El projecte va fracasar i va acabar a mans del banc britànica Gamorgashire.
Posteriorment, Joan Mengi i Cros, sota el nom de “Coma i Cia” va convertir el molí en un fàbrica de filtaures. Des de l’any 1903 fins el 1920, l’empresa gestora era “Coma, Clivillé i Clavel”, a partir d’aquí, l’expolotació va passar a mans d'”Indústries Mixtes, S.A”.
Els propietaris eren de Terrasa i va ser durant la seva etapa de gestió que es va anar donant forma a la colònia.
Durant la Guerra Civil, les intal·lacions van ser aprofitades per les tropes franquistes. L’any 1941 va tornar a canviar de mans, aquest cop, era una empresa de Barcelona qui en feia la gestió “Tèxtil Martí Llopart i Trench, S.A.” però el 1965 va traspassar-la a “Filatures Gossypium, S,A”.
Durant els següents anys es va canviar la maquinaria i es va començar el procés d’industrialització de la fàbrica. Malgrat tot, la crisis del sector de la dècada de 1980, va afectar fortament a les quatre filatures del Segrià.
Finalment, l’any 1995, la fàbrica va tancar les portes. Avui en dia està totalment deixada, només l’antiga casa dels propietaris de la fàbrica ha sigut recuperada com a restaurant i part de la fàbrica s’ha llotejat i l’han ocupat diversos tallers.
La pista de frontó, que encara es pot veure, està totalment deixada de la mà déu i de totes les cases que formaven la colònia, només en queden unes quantes que estaven, en realitat fora dels límits de la colònia. Quan la fàbrica va fer defallida, als propietaris els sortia més barat enderrocar les cases, que donar-les d’alta. Avui en dia, l’única empresa antiga que encara funciona és la paperera Alier, vora el camí de Benavent.
Rosselló saludable
Hi ha moltes rutes per descobrir el paisatge de Rosselló i els seus tresors. Però avui en volem parlar d’una, que la farem triple, depenen del vostre estat de forma i si aneu a peu o en BTT.
Totes tres les comencen al mateix punt, a l’estacionament que hi ha al final del camí del Calvari, just on es troba amb el petit canal.
La ruta més senzilla és seguir el canal de rec, totalment pla i una pista ampla, per la qual passa un vehicle. L’inconvenient és que no és circular, per tant, s’ha d’anar i tornar pel mateix camí. Bé, segurament hi ha algun camí que va més o menys paral·lel, però no ens ho coneixem tant.
Una de les nostres rutes preferides pel Segrià.
La segona ruta és la que vam fer nosaltres. Comences resseguint el canal fins al camí del Secà i passes per la urbanització de la Serra. Després, allí on hi ha els pantans, has d’agafar un camí de terra, cap amunt, fins a la pedrera, passant pel costat de la deixalleria. Aquest punt no té un camí oficial, us heu d’orientar sobre la marxa.
Una vegada al camí d’Almacelles a Rosselló, comença la part més divertida i és que haurem d’anar a buscar el bosquet (camí verd). A partir d’allí podeu seguir per l’altra part del bosquet o reotronar al cotxe.
La tercera ruta seria la fer tot el bosquet (part vermella i verda). Per dins hi ha molts camins i cap està “marcat” per tant, us heu d’anar orientant i si aneu caminant, vigilant sempre perquè és una zona molt coneguda per fer BTT.
El paisatge de Rosselló
El Segrià es característics per la seva horta, els seus camps de fruiters, principalment fruita de pinyol al Segrià sud i perers i pomers al nord.
Rosselló forma part dels pobles característics de l’Horta de Pinyana. Camps de fruiters amb algunes elevacions de terreny i alguns espais rocosos, entre els quals avui en dia s’hi han trobat restes arqueològiques.
Podem passejar pels camins d’Horta de Rosselló i arribar-nos als pobles veïns, tot el Segrià és una xarxa vial per a bicicles impressionant.
Podem descobrir l’horta visitant una altra de les necròpolis medievals que es troben al territori. En aquesta ocasió parlem de les Roques de So Roig. Un jaciment arqueològic que data de l’alta Edat Mitjana, segles VII-IX d.C. Aquestes tombes estan directament excavades a les roqes.
De fet aquesta necròpolis es troba al límit municipal amb Alguaire, així que tenim un altre motiu per seguir la ruta del Segrià.
Quan visitar Rosselló
La millor època per vistar el Rosselló, al Segrià és durant les seves festes majors. Al juny es celebren les festa major petita i a l’octubre, pel Pilar, la festa major gran. Si pel pont del Pilar esteu per Catalunya, arribeu-vos al Rosselló, tot el poble es volca en la seva festa major.
Al web de l’ajuntament del Rosselló, al Segrià, trobareu tota la informació actualitzada de les activitats que es realitzen al municipi.
Coneixes el Rosselló? tens algun indret per compartir? I si no el coneixes, que et sembla descobrir-lo ara que has llegit tot el que hi pots fer? Deixa’ns un comentari amb les teves impressions i idees.