• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:agost 21, 2023

Núñez és un dels barris de la zona nord de Capital, de fet fa frontera amb província. Amb la part “adinerada” de província, Vicente López.

Què Núñez no surti a les guies de turisme ho podem entendre, però que no surti la ESMA, és un error garrafal.

La ESMA és un dels llocs imprescindibles per entendre l’Argentina.

Per mi, anar a la ESMA és un imprescindible de l’Argentina. No anar-hi és fer el guiri. La història no s’ha d’oblidar i la història més recent és la que més s’ha de recordar per evitar que passin les barbaritats que els nostres padrins, avis i fins i tot pares, han passat.

Fins i tot, si només estàs 3 dies per Buenos Aires, et recomano visitar la ESMA. Aquí trobaràs Què visitar a Buenos Aires: 3 dies per Buenos Aires.

Descobreix tot el que no et diuen les guies i blogs de turisme d’aquest barri amb la nostra Ruta completa per Núñez.

La ESMA és un lloc imperdible de Buenos Aires per entendre el seu present.

En situació

Núñez, el veí de Belgrano, Saavedra, el petit Coghlam i Vicente López, aquest últim ja als afores dels límits de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires, és un barri cent per cent residencial, de cases baixes, tirant a classe alta.

Els carrers de Núnez són d’allò més tranquils, sense cap punt a destacar, tret de la ja nomenada ESMA.

Els seus límits, en línies generals, són Av.Cabildo, Crisólogo Larralde, Zapiola, Congreso, les costes del riu de la Plata i la General Paz que el separa del Partido de Vicente López.

La Comuna 13 està formada per Nuñez, Belgrano i Colegiales. No sembla una mala idea visitar els tres barris el mateix dia. A més a més, després de la ESMA, vas al Parque de la Memoria, a Belgrano, i fas el dia complet.

No t’oblidis del Museo de las Malvinas e Islas del Atlántico Sur, l’altre reclam del barri de Nuñez. Continua llegeix aquesta guia completa per Nuñez que t’explicarem com arribar-hi amb transport públic i tot el que necessites saber per què la teva estada a la capital de l’Argentina sigui el màxim de profitosa.

Breu història per parlar al bar

De la mateixa manera que altres barris del nord, com Belgrano o Flores, Núñez també va nàixer com un poble als afores de la ciutat.

Si Belgrano ja era un barri dels afores, imagina Nuñez. El punt positiu va ser, precisament, quan Belgrano va allotjar el govern nacional, que això va fer que els territoris del nord tinguessin més valor.

El fundador del poble de Núñez, fou Florencio Emeterio Núñez, un hacendado, és a dir, un terratinent i empresari. Aquest amb la vista posada al futur i igual que van fer molts dels seus compatriotes, va oferir part de les terres per a la construcció de les vies del tren. El tren era el progrés l’arribada del ferrocarril era impuls per a la construcció d’habitatges.

Què visitar per Núñez

Com he dit a la introducció, molt pocs guiris s’arriben a Nuñez, però és un error. Bé, si ets guiri, ho entenc, però si viatges per aprendre, Nuñez a d’estar a la teva llista. Encara que tinguis poc temps i vagis directament a visita la ex-ESMA.

En aquesta ruta completa per Nuñez trobaràs quins punts són destacats del barri i que més pots aprendre passejant pel nord de la ciutat de Buenos Aires.

La Ex-ESMA

El punt més important del barri de Nuñez, i un dels punts més importants de la ciutat i de la història del país és la E.S.M.A., Escuela de Mecánica de la Armada, lloc de terror recuperat per no oblidar.

Aquest edifici va ser un dels centres clandestins de detenció i tortures més grans del país durant la dictadura de Jorge Videla dels anys 70.

Actualment, gràcies a la gestió feta pels governs dels Kirchner, és un museu per la memòria, la veritat i la justícia de totes les persones desaparegudes. Què no van ser poques.

Un lloc de tortures clandestí dins a la ciutat?

El nom oficial del museu és Museo Sitio de Memoria Esma. L’entrada és gratuïta i et torno a repetir, que una visita oblidada a l’Argentina. El museu està obert de dimarts a diumenge de 10.00 a 17.00. Abans feien visites guiades, ara no he trobat la informació, però estic segura que les continuen fent. Posa’t en contacte amb ells, perquè si pots fer la visita guiada, és encara més colpidor.

L’últim dissabte de cada mes fan una visita que anomenen “La Visita de las 5”. La cosa pinta molt interessant. Cada dissabte són invitats i invitades diferents, de temàtiques diferents. Així que entre els convidats hi ha sobrevivents, mares dels desapareguts, així com fills o d’altres familiars. També ho complementen amb visites de científics, fiscals, artistes, entre altres personalitats.

Com arribar a la Ex-Esma? Amb autobús, el 15 i el 19 segurament t’aniran bé. Són dos dels que passen pel centre. També et deixaran davant d’aquest lloc de tortures el 28, el 117 i el 130.

Tot i que el Parque de la Memoria està oficialment a Belgrano, crec que és un molt moment per visitar-lo. El lloc està 100% relacionat amb la Ex-Esma.

Un dels monuments que més impacten del Parque de la Memoria és el  Monumento a la Víctimas del Terrorismo de Estado. Aquí hi podem llegir els noms i cognoms dels desapareguts identificats, així com l’edat en el moment de la desaparició.

Conteu quants n’hi ha i sumeu tots els que no s’han pogut identificar oficialment.

Un altre fet que posa la pell de gallina, feu la mitjana de l’edat de les persones desaparegudes. Tota una generació a la merda.

El Museo de las Malvinas e Islas del Atántico Sur

No és casualitat que el museo de las Malvinas estigui al mateix recinte que la Ex-Esma. La guerra de las Malvinas és un dels apartats finals d’aquella part negra de la història de l’Argentina.

El Museo de las Malvinas e Islas del Atlántico Sur fa un recorregut per la flora, fauna i la vida en aquest indret aïllat del món. També explica la part de la guerra de las Malvinas i intenta justificar perquè són argentines.

El Museo de las Malvinas e Islas del Atlántico Sur també té entrada gratuïta i està obert de dimecres a diumenge. Entre setmana obra de 11.00 a 17.00h i els caps de setmana tanca una hora més tard. No et perdis la seva pàgina web per si hi ha algun esdeveniment especial.

La zona dels chetos

Els chetos són els pijos, però has de vigilar a l’Argentina no dir pija, perquè vol dir polla. Així que anomenarem tota aquesta zona, la zona concheta o cheta.

Per la vora de l’avinguda del Libertador hi ha diversos clubs esportius freqüentats per la gent d’alt nivell adquisitiu com el Club Atlético Defensores de Belgrano, el Club Ciudad de Buenos Aires, el Tiro Federal Argentino on també hi ha el Museo del Tiro Federal Argentino o el Club Obras Sanitarias de la Nación, l’estadi del qual se’l coneix com el Estadio Pepsi Music i acull concerts de música.

Si vols veure bàsquet a l’Argentina, has d’anar a Necochea, però si estàs a Buenos Aires, et pots contentar amb algun partit del Obras. L’ambient no té res a veure amb el futbol, però és el que hi ha.

El Club Ciudad de Buenos Aires és d’aquells llocs on s’ha d’anar revisant la seva agenda, perquè sempre hi ha alguna activitat. Fa molts anys, diria que el 2012 on s’hi va realitzar el Beldent Random Fest.

El festival va ser organitzat per l’empresa Mondelez, per nosaltres Kraft, que és qui té la marca sota el seu gran paraigua de marques d’alimentació.

La idea del festival de música a mi em va semblar molt interessant: 4 escenaris simultanis que s’activen aleatòriament segons on enfoqués el far que hi havia situat al mig del quadrat que formen els escenaris. És a dir, una banda tocava i les altres 3 s’esperaven. Feia que el festival fos molt dinàmic.

La zona verda

La zona més verda del barri de Nuñez és la part de Costanera Norte amb el Parque de los Niños. Un espai verd immens preparadíssim per fer esport, passejar el gos i jugar amb la canalla.

La placeta Félix Lima és una de les poques places del barri, amb zona per jocs pels nens i una de les poques pistes de bàsquet que té la ciutat. Bé, rectifico, tenia, perquè ara hi ha moltes places de barri amb canastes.

Una altra plaça important del barri és la Plaza Balcarce, a Cabildo i Juramillo, on hi podem veure una escultura de Santiago César, realitzada a Turín el 1912, anomenada “L’home i les seves Passions”.

Hauries de Saber per visitar Nuñez

Després d’aquesta explicació, t’ha de quedar clar que has de visitar Nuñez coincidint amb l’horari d’obertura de la ESMA. I si pot ser durant una visita guiada, molt millor. T’ho recomano 100%.

Aprofito per dir que la Ex-Escola de la Armada no va ser l’únic centre clandestí de la ciutat i que tampoc és l’únic que es pot visitar. Vols saber quins altres pots visitar? Deixa’ns un comentari i et contestarem en un mail.

Com has vist en aquesta entrada, Nuñez té dos museus i tots dos tenen entrada gratuïta. Això no és una casualitat, a Buenos Aires hi ha moltíssimes activitats gratuïtes, que en altres ciutats hauries de pagar. A Fuet i Mate les he anat recopil·lant a la RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

A més a més, també està bé que sàpigues que si et subscrius a Fuet i Mate, et podràs descarregaruna guia gratuïta per Buenos Aires. Després de subscriure’t, t’arribarà al correu electrònic un pdf preparat per utilitzar des del mòbil. Aquí hi trobaràs, no només els imprescindibles a visitar a Buenos Aires, sinó també els imprescindibles per fer a Buenos Aires. I per si no n’hi hagués prou, tens enllaços directe a les entrades de Fuet i Mate, que et completaran la guia gratuïta de Buenos Aires.

Has anat a l’ESMA i al Parque de la Memoria? Què t’ha semblat?

Tota la guia de coses per fer i visitiar de Buenos Aires.

PD: Aquesta entrada ha sigut actualitzada al maig del 2023 amb valors de cost d’abril del 2023. A l’abril del 2023 el dòlar oficial estava a uns $200 pesos i el blue, a $400.

Deixa un comentari