• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:octubre 7, 2023

Saavedra és un barri residencial i tranquil. Aquí t’hi trobaràs molt pocs turistes i podràs gaudir d’un dia porteño 100%, especialment els diumenges. No et perdis aquesta ruta completa per Saavedra.

El barri de Saavedra té un dels museus més interessants de la ciutat.

Si em preguntes a mi si posaria Saavedra als barris imperdibles per visitar per Buenos Aires, la resposta és no. Però sí que té un indret, el Museo Saavedra que trobo que és interessant de visitar, si t’interessa la història. De tota manera aquí et deixo Què visitar a Buenos Aires: 3 dies per Buenos Aires , els meus imperdibles.

Descobreix com arribar a Saavedra i tot el que pots fer-hi amb aquesta ruta completa per Saavedra.

En situació

Saavedra es troba als límits de la ciutat de Buenos Aires, fent frontera amb província i no hi arriba cap metro, però sí un dels ferrocarrils regionals, que pot ser una bona excusa per tu, per provar els trens argentins.

Els dos punts a destacar de Saavedra són els dos grans parcs, el Parque Saavedra i el Parque Sarmiento que té el Museo Histórico Brig.Gral. Cronelio Saavedra. El museu d’història és un dels més interessants de la ciutat de Buenos Aires. Et recomano, aprofitar que has anat fins aquí per arribar-te a Nuñez i visitar la Ex-ESMA.

Saavedra és veí de Nuñez, Coghlan i Villa Urquiza per part de Capital i directament amb la General Paz que és el límit amb la província. Els límits són fàcils de seguir, la Avenida Cabildo i Crisólogo Larralde el separa de Nuñez. El carrer Nuñez fa de límit amb Coghlan i Villa Urquiza queda separat per la continuació de Nuñez fins a Galvan i seguexi amb Crisólogo Larralde.

Saavedra forma part de la Comuna 12, juntament amb Coghlan, Villa Pueyrredón y Villa Uquiza.

Breu història per parlar al bar

La història del barri de Saavedra es remunta al 1872 quan Florencio Emetrio Nuñez va comprar les terres de l’actual barri i del barri veí de Nuñez, anomenades en aquell moment, “Las lomas de Saavedra”, perquè hi havia la estança de Luis María Saavedra, on avui està el museu que hem comentat abans.

En aquells temps, Buenos Aires estava en període de creixement cap al nord i cap a l’oest a causa de la febre groga que havia obligat, als que s’ho podien permetre, marxar del centre. La idea de Nuñez era fundar un poble i anomenant-lo Saavedra en honor al president argentí, així que va formar la societat “Núnez y Cía” per tal de convertir la zona de fang i vegetació en el futur poble.

El 1889 es va autoritzar la construcció de l’estació de ferrocarrils i a partir d’aquí, el barri va créixer en habitants, comerços, pulperíes, és a dir, bars i quintes o casones. Finalment, es va limitar el barri amb l’avinguda Cabildo, l’avinguda Gra.Paz, l’avinguda de los Constituyentes i Nuñez.

La nota de color és que el barri de Saavedra és l’únic barri de Buenos Aires que ha estat fundat en una acta formal i, per tant, legítim en acta, la qual es troba al Museo Saavedra.

Què vistar per Saavedra

És difícil que trobis el barri de Saavedra a les guies turístiques, però com sempre dic, per descobrir l’autenticitat dels llocs, has de marxar de la zona turística i practicar el Turisme No Guiri.

Ja t’aviso que queda lluny del “centre”, però si tens temps, és un dels barris no turístics que et recomanem visitar. No té res d’especial, eh? Més enllà del gran parc i el museu, però els seus carrers, les típiques cases d’una planta i estil ph, la vida sense estrès de poble a la gran ciutat de Buenos Aires.

Una de les esglésies principals del barri és la Parroquia San Isidro Labrador, a San Isidro 4640, d’estil colonial i que té com a patró el sant dels agricultors; data de 1930.

Els parcs de Saavedra

El Parque Sarmiento és una de les zones verdes més grans de la ciutat, amb 70 hectàrees, on s’hi pot practicar un gran nombre d’esports com el futbol sigui 5, 11 o platja, bàsquet, softbol, hoquei sobre patins, handbol, natació, tenis, pàdel i fins i tot una pista de BMX.

Al costat mateix hi ha el Parque Carlos Mujica i Parque General Paz, on hi ha el museu que tot seguit detallarem.

Abans per aquí hi passava el famos “arroyo Maldonado”. Si no et sona, és que encara no has estat prou temps a Buenos Aires.

Museo Histórico Cornelio Saavedra

Sense cap mena de dubte, la joia i el motiu principal per anar a Saavedra és visitar el Museo Histórico Cornelio de Saavedra.

Jo l’he visitat tres vegades i l’última vegada, al 2023, estava força canviat. He de reconèixer que si bé estava modernitzat i les exposicions permanents estaven exposades d’una manera més atractiva, vaig trobar a faltar alguna de les peces, sobretot quadres, que tenien abans.

Sigui com sigui, aquest museu és un complement perfecte per aprendre la història nacional, ja que recorre, des de la fundació de Buenos Aires fins al sorgiment del radicalisme, passant per punts importants com les invasions angleses, la Revolución de Mayo, la Independència i d’altres.

El Museo Histórico Cornelio de Saavedra està obert els dilluns, dimecres, dijous i divendres de 11.00 a 19.00h i els caps de setmana i festius des de les 11.00 fins a les 20.00h. Per tant, els dimarts és el dia descans. Els dimecres l’entrada és gratuïta i la resta de dies l’entrada costa $100 per argentins i residents i $500 per estrangers no residents, és a dir, una mica més del cost d’un cafè.

Anota això que és important: visites guiades els caps de setmana i festius a les 12.00 i a les 16.00. La resta de dies a les 15.00h.

Al web oficial trobaràs l’agenda per consultar si fan alguna exposició o activitat particular.

Club Atlético Platense

L’equip de futbol del barri, tot i que per variar, juga a un altre barri, a Vicente López, és el Club Atlético Platense, el CAP, que juga a la primera divisió.

El club va ser fundat a principis del segle XX, durant l’època fundacional del futbol a l’Argentina, concretament el 25 de maig del 1905.

El CAP es va fundar a Recoleta, un dels barris adinerats de la ciutat, per un grup d’amics que van aconseguir els diners guanyats en l’aposta guanyadora: el cavall Gay Simon, del stud Platense guanyaria la carrera a l’Hipódromo de Palermo

D’aquesta anècdota, pots deduir el nom del club.

I els colors? Doncs va pel mateix camí. Al principi utilitzaven el taronja i el negre, però després es van decantar el blanc i el marró, els mateixos colors que el genet.

En quin barri estic

Com passa en altres racons de la ciutat, Saavedra té tres “barris” que no són barris: Barrio Presidente Roque Saenz Peña entre Av. Dr. Ruiz Huidobro, Galván i Crisólogo Larralde; Barrio Presidente Mitre o Barrio Mitre que es va formar al voltant de la fàbrica Phillips i el Barrio Sarmiento que es troba entre el Parque Sarmiento i el Parque General Paz i que va ser construït durant el govern de Perón com a habitatges socials.

Oficialment, són barris que no existeixen, però si parles amb porteños, segurament ells et diran que viuen a barrio sarmiento i es quedaran tan amples.

Hauries de Saber per visitar Saavedra

Si em fas cas a mi, el millor dia per visitar el barri de Saavedra és el dimecres, quan el Museo Histórico Cornelio Saavedra té entrada gratuïta. Tot i que l’entrada és tan barata, que qualsevol dia que el museu estigui obert, és un bon dia per visitar el barri.

T’agrada trobar coses gratuïtes? Doncs estàs de sort, a Fuet i Mate trobaràs la RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

guia gratuita de Buenos Aires

Ja sé que Saavedra no és el barri més turístic de Buenos Aires. Si tens pocs dies o vols saber què és el més rellevant de Buenos Aires, però sempre amb el toc de Fuet i Mate i practicant el #turismenoguiri , subscriu-te al blog i rebràs una guia gratuïta de Buenos Aires per utilitzar des del mòbil. Sense imprimir i amb enllaços a les entrades particulars per ampliar la informació i no perdre’t res.

Coneixes el barri de Saavedra o tens algun dubte? Deixa un comentari

Tota la guia de coses per fer i visitar de Buenos Aires.

PD: Aquesta entrada ha sigut actualitzada al maig del 2023 amb valors de cost d’abril del 2023. A l’abril del 2023 el dòlar oficial estava a uns $200 pesos i el blue, a $400.

Deixa un comentari