Visitar l’illa de Lombok és molt interessant i més si surts una mica de les guies turístiques.

Acaba de definir la teva ruta per Indonèsia amb el nostre itinerari i consells.

L’illa de Lombok, a Indonèsia, conjuntament amb l’illa de Sumbawa, formen el que es coneix com la província de l’oest de Nusa Tenggara.

Nocions base per visitar Lombok

La capital d’aquesta zona és Mataram, una ciutat que es troba a Lombok. Possiblement no és la zona més turística d’una illa que destaca per les seves platges d’arena negra, però sobretot per les d’arena blanca.

Precisament per aquest fet és pel que nosaltres vam triar Mataram com a zona de campament base, ja que és on vam trobar l’allotjament més barat i la manera més barata d’arribar-hi des de l’aeroport.

visitar Lombok

La millor manera per recórrer l’illa és llogant una moto, nosaltres vam pagar 60.000Rp per dia, és a dir, uns 4,5 dólars per dia, més la gasolina. Com que no teniem experiència ni en el sud-est ni en conduir motos i havíem llegit tot tipus de males jugades que pateixen els estrangers, no ens la vam voler jugar, la vam llogar a la noia de l’allotjament.

La jugada ens va sortir d’allò més bé, perquè fins i tot ens va sortir 10.000Rp del que haviem llegit que la gent paga però bé, sempre som partidaris de repartir els diners entre la gent del poble i no dormir, menjar, llogar transport, etc. a la mateixa persona.

La nostra ruta per visitar Lombok

La nostra ruta per Lombok va ser de 4 dies. El primer migdia vam recórrer els temples del voltant de Mataran i vam arribar-nos a contemplar les vistes de les platges de Semggigi.

L’altre dia vam recórrer l’oest passant pels pobles de ceràmica i les plantacions de tabac, després vam anar al sud, a veure algunes de les platges de Kuta i després enfilada cap al nord, la zona de muntanya, destí Sembalun Lawan.

Els altres dos dies els vam dedicar a pujar i baixar el volcà Rinjani per lliure i totalment gratuït, acampant allí i l’últim dia va ser enfilada cap a Lembar per agafar el ferri destí l’illa de Bali. Però anem per parts.

Ara, amb el viatge fet, ens haguessim quedat més dies, és l’illa que ens va semblar més autèntica.

Des de l’aeroport Intermacional de Lombok, situat a pocs quilòmetres de Praya hi ha autobusos, cada 30 minuts, fins a Mataran per 25.000Rp i fins a Semggigi per 35.000Rp. L’empresa és Damri i el bitllet es pot comprar en un taulell que hi ha dins l’aeroport.

Visitar Lombok: Mataram i de ruta

La ciutat de Mataran té poc interès més enllà del museu nacional i alguna mesquita, però la gran quantitat de trànsit que hi ha fa que recorrer-la no sigui el més emocionant.

L’interessant és recórrer els poblets de la vora amb els temples indonesis. A Lingsar i a Suranadi s’hi arriba amb facilitat. El temple de Lingsar està en una desviació d’un camí de terra a mà dreta, sobre la carretera principal.

El temple hinduista de Suranadi, el més antic i el més important de Lombok, es troba després de passar el parc, camí Sesaot, un poblet amb estil local. Aquest temple data del s.VI i té la curiositat que per sota hi passa un riu, l’aigua del qual utilitzen per fer-se banys purificadors.

indonesia lombok temples

Al parc et demanen una entrada de 100.000Rp per persona, en veure la nostra cara de al·lucinats ens ho vam deixar a meitat de preu, si acceptàvem entrar sense tiquet. No vam acceptar perquè igualment ens va semblar caríssim però està bé saber que hi ha l’opció de negociar sense tiquet.

Després de visitar el poblet de Sesaot, emprenem direcció la costa, passant per Narmanda i els camps d’arròs.

Hauries de saber:

Lloga una moto per dies i improvitza

Semggigi és la segona zona de moda platges de l’illa de Lombok, la primera és Kuta Lombok. Però la gran majoria de platges són privades, sigui d’allotjaments o de restaurants o s’ha de pagar per aparcar la moto.

Si no es vol pagar, l’opció que queda és contemplar les vistes des d’algun dels miradors que hi ha seguit la costa direcció Bangsal. Vigileu perquè també hi ha gent que et cobra per aparcar la moto en un mirador.

Tota la ruta són uns 70km i vam haver d’emplenar el tanc una vegada, complet pagant 20.000Rp.

Abans hem dit que la zona més famosa de platges de l’illa de Lombok és Kuta i no hem mentit però és que les platges més famoses de Nusa Tenggara són les Gili, tres illes que hi ha al nord i des de les que s’arriba amb un ferri públic des de Bangsal. Poc us podem explicar de les famoses illes Gili, a Gili Trawangi, la més marxosa, a Gili Meno, a mig gas de festa i a Gili Air, ja que no hi vam anar.

Visitar Lombok i una platja gratuïta

La ruta anterior ens va portar des de les 13.30 fins a les 18.00. El pròxim dia el dediquem a fer quilòmetres, més de 170km, carregant 25.000Rp de gasolina, en una tanda de 15.000 i una de 10.000.

Passa de les guies i dels blogs guiris, troba la teva platja.

El primer destí fou Banyumulek, el Verdú de Lombok, és a dir el poble de la ceràmica. D’allí vam anar direcció a les platges de Selong Belanak, primer acompanyats per plantacions de blat de moro i després de tabac.

Serà la deformació genètica, que sempre em fa mirar les plantacions, però això de tant en quant et dóna sorpreses, sabies que a Indonèsia cultiven mandarines?

visitar Lombok tabac

La zona del sud, amb Kuta com al punt més important, està plena de platges d’arena blanca, aigües cristal·lines i surfistes. De casualitat vam trobar una platja, aquestes són les coordenades 08°51′46.58″S 116°09′04.39″E, on podies arribar amb la moto, pràcticament fins a l’arena, i no haver de pagar cap “jo et cuido la moto”.

Hauries de saber:

Hi ha platges gratuïtes, surt de la guia

El camí sembla que va a una casa però de sobte gira a l’esquerra i després de fer maniobres perquè el terra està en molt mal estat, es passa pel costat d’una cantera de pedra i una mica més enllà ja hi ha els arbres que fan de barrera amb l’arena de la platja.

A més a més, almenys quan hi vam anar nosaltres només vam compartir la platja amb dos pescadors, això sí, el mar el vam compartir amb infinitat de barques pesqueres.

Aquests és un dels racons que en haguessim quedat més dies perquè tenia tota la pinta que s’hi podia acampar.

Després de travessar Kuta amb moto i comprovar que ja no hi queda res d’Indonèsia, vam agafar carretera direcció Keruan, el poble on construïxen els vaixells de fusta, però, malgrat no estar lluny, la carretera no era bona i com que havíem d’arribar aquell dia a Sembalun, vam desistir pel camí.

ruta lliure indonesia lomblok

Havíem quedat que aniriem a domir a casa d’un amic de la noia de la Guesthouse de Mataram i per això no vam poder allargar el camí. Ara, amb el diari del dilluns, no haguéssim arreglat i haguéssi gaudit d’aquesta zona de l’illa.

Amb la moto et pots posar on vulguis i agafar camins que no en parlen les guies. Passant ens vam trobar una festa de “quintos” que encantats ens van invitar a seguir, però per no preocupar el nostre amfitrió, vam declinar. Error de novells.

A prop de Kuta hi ha el poble de cases tradicionals de Sade però s’ha de pagar entrada per visitar-lo i des de l’exterior té pinta de complex turístic.

Si us agafa la gana a Kuta, aguanteu una mica fins a sortir uns quants kilòmetres de la zona d’influència occidental. Direcció a l’est trobareu per la carretera un restaurant on menjar molt bé per 15.000Rp.

visitar Lombok

Visitar Lombok: De camí al volcà Rinjani

Per arribar a Sembalun Lawang travesses infinitat de poblets on els nens et saludaran i la gent cridarà en veure’t “TURISTES”.

Possiblement sigui una de les zones més pures de Lombok i si no teniu pressa per arribar a Sembalun, sembla interessant parar a conèixer una mica més la gent.

visitar Lombok turisme alternatiu

Sembalun Lawang és un dels dos pobles d’entrada al volcà Rinjani, l’altre poble és Senaru. En la seguent entrada expliquem com Pujar al volcà per lliure i gratuïtament.

Si la pujada de 8 hores t’intimida, ens van comentar que una altra ruta bonica és pujar a la muntanya Pegasingan. Segons diuen, pujar-la porta entre 2 i 3 hores, es pot acampar a dalt i també és un bon lloc per veure la sortida del sol. L’entrada a la ruta està gairebé al davant de la porta principal de l’entrada al parc natural de Rinjani. Si es vol fer la ruta més llarga, es pot seguir unint diferents pics fins a arribar a Gunung Turunanjalan, uns 3.5km més.

Un motiu més per anar per lliure i improvitzar. Feu-nos cas, Lombok mola.

Hauries de Saber:

Si vols pujar al volcà Rinjani per lliure, toca matinar.

Després de passar un dia per pujar al volcà i un altre per baixar-lo i descansar, l’últim dia a Lombok el dediquem a tornar a Mataram, però per la ruta del nord. Sortim de Sambulan direcció a Bayan i d’allí anem fins a Pemenang, recorrent la costa, fins a embotir-nos a una altra carretera de muntanya que ens escopirà a Mataram.

Lombok volcans

Posant 10.000Rp a la moto, vam poder arribar a Mataram, recorrent els poc més de 100km i retornat la moto a nivell reserva i amb un copet que vam “legalitzar” i pagar com déu mana…anècdotes de bar.

Anar a Bali com un local

A la tarda comença l’expedició per anar a Bali. Com que ens van assegurar que ja no hi ha bemos, furgonetes locals, que uneixin Mataram amb la ciutat portuària de Lembar, vam reservar per Uber un cotxe. El viatge costava 85.000Rp però el listo del conductor ens va dir que per arribar al port havíem de pagar 225.000Rp. Viatge cancel·lat i a provar sort amb Grab, el Uber d’Àsia.

Aquesta vegada ens va ajudar la noia de la Guest House a fer la reserva i resulta que el conductor va ser company seu al cole. Ens sembla que els hi vam obrir els ulls per un negoci nou 😉

Finalment anem amb Grab per 86.000Rp. Si el conductor no us ho diu, dieu-li vosaltres que no us deixi a l’entrada del port, sinó a la carretera perpendicular, per tal d’evitar la pressió dels taxistes de la zona.

Si parles amb els locals, viatjaràs com un local.

Al voltant del port es pot menjar a l’estil bufet indonesi per 20.000Rp o per 15.000Rp.

visitar Lombok temple

El viatge amb el slow ferri, el més econòmic costa 46.000 Rp i tarda 4 hores i surten cada hora durant les 24 hores del dia. Recomanem pujar aviat al ferri, ja que la gent agafa les files de tres seients per estirar-se.

També recomanem no fer temps a la terminal de Lombok, ja que la de Bali, sense ser cap meravella, està millor, fins i tot podreu estirar-vos a terra a dormir i deixar que la nit passi.

Lo bo de la de Lombok és que els banys són gratuïts, ara no us queixeu per la falta de neteja.

Seguint aquesta ruta queda pendent visitar la platja d’arena rosa, però és que segons els locals tardes 3 hores en arribar i de rosa en té ben poc.

L’altra zona que té potencial és pels voltants de Senaru, l’altra entrada al volcà Rinjani, on hi ha diverses cascades per explorar però la majoria pagant entrada.

Visitar Lombok és una de les millors coses que pots fer per Indonèsia. Agafa els errors de la nostra experiència i fes la teva ruta genial!

Hauries de saber per visitar Lombok

L’imprescindible

Entrar i Sortir de Lombok:

 • De l’aeroport de Lombok a Mataram: 25.000 Rp
 • De Mataram a Lembar port: Grab per 86.000Rp.
 • Ferri de Lombok a Bali: 46.000Rp. Surt cada hora durant tot el dia. El viatge tarda 4 hores. Una opció és viatjar de nit i dormir a la terminal de Padangbai, ja a Bali. Sigui com sigui, pugeu al feri que escolliu una hora abans, perquè la gent s’agafa una fila de butaques per dormir i així, ben d’hora s’acaben les butaques. Nosaltres vam haver de posar els aïllants al terra.

Moure’t per Lombok:

 • Llogar un moto: 60.000Rp per dia.
 • Emplenar el dipòsit de la moto: 20.000Rp.
 • Uns 345 km, per 55.000 Rp.

Dormir a Lombok:

 • Dormir a Mataram: a Rumah  Lombok una habitació doble smb bany, wifi i esmorzar per 125.000Rp.
 • Acampar al volcà Rianji: gratis, acampant.
 • Dormir a Sembalun Lawang: a nosaltres ens van invitar però recomanem totalment Radiya Guesthouse (info@rinjanist.com). Hi ha te i cafè tot el dia i un esmorzar boníssim. A més a més, podreu dormir en una de les cases típiques de la zona. El bany és compartit. El propietari és molt amable i atent. No té cap problema en assentar-se a parlar i a explicar tot el que vulgueu saber sobre la cultura de Lombok i sobre l’islam.

Menjar:

 • Perque tingueu una idea de preus a l’illa: Nasi goreng per 13.000 Rp, pollastre fregit 6.000 Rp, pollastre o peix amb arròs per 15.000Rp o Bakso 7.5000 Rp.

El que et fa estalviar diners

 • A l’aeroport de Lombok s’hi pot dormir i fins i tot estirat. Hi ha wifi i un ordinador amb internet. Es poden carregar dispositius electrònics. Els banys són gratuïts. No hi ha aigua calenta però potser en podeu demanar a les botigues d’allí.
 • A l’aeroport de Lombok hi ha una oficina d’informació i turisme i una casa de canvi a preu bo.
 • Mirador de les platges de Semggigi gratuït abans d’arribar al temple Pura Kaprusan.
 • Platja gratuïta al sud: 08°51′46.58″S 116°09′04.39″E
 • Pujar al volcà Rinjani: gratuït. Es pot pujar i baixar el mateix dia o acampar gratuïtament en tot el trajecte fins al cràter.
 • La terminal de Lembar no té gaires comoditats, millor marxeu ràpid i descanseu a Bali.

Atractius turístics

 • Entrada als temples de Lingsar i Suranadi gratuïta.
 • Hi ha platges gratuïtes.
 • No pagueu pel guia i portejador al volcà Rinjani: el camí està perfectament marcat i no té pèrdua.

Deixa un comentari