Si estàs preparant una viatge per Mongòlia o vols fer el Transiberià i anar de Rússia a la Xina, toca parar a Ulaan Baatar. Així que agafar paper i llapis i anota tot el que pots visitar a Ulaan Baatar i com fer-ho per lliure.
Ulaan Baatar (Мөрөн), és la capital de Mongòlia i la ciutat més poblada, gairebé la meitat de la població del país viu aquí.
Evidentment és la ciutat més cosmopolita, però a la vegada manté certes tradicions. Podem tenir un alt edifici en forma de vela de vaixell i al seu darrere un monestir de principis de segle.
Deixa’t sorprendre per una capital amb barreja d’estils.
Inevitablement, si viatges per Mongòlia, passaràs per Ulaan Baatar, ja que totes les carreteres porten aquí. No cal que us hi passeu 10 dies, però un parell de dies, entre un destí i l’altre, per tal de quadrar horaris d’autobusos, us anirà bé. Nosaltres hi vam estar més dies per poder-te explicar ara què visitar a Ulaan Baatar.
No és la ciutat amb més història del país, és una capital relativament moderna, però que s’ha creat en un país centralitzat. Aquí hi ha els hospitals més grans, les universitats i ja us dic, a vegades per anar de A a B, has de passar per Ulaan Baatar, ni que no quedi de camí.
Visita el nostre itinerari per Mongòlia per preparar-te la millor ruta. Nosaltres vam viatjar a l’hivern, per tant, algunes rutes estaven tallades i no vam poder fer el camí més directe.
En situació
Ulaan Baatar, la capital de Mongòlia, és un conjunt de contrastos entre el més tradicional i típic amb el més modern i avantguardista, salvant les distàncies, eh? Si t’estàs preguntat, què visitar, queda’t, et sorprendràs.
Veure gent vestida de la manera més tradicional, per Ulaan Baatar, no és difícil. Tampoc ho és menjar en restaurants típics, però si algú troba a faltar el fast-food d’hamburgueses o pizzes, aquí podrà satisfer la seva anhela (tot i que no vam veure McDonald’s). De fet és l’única ciutat del país on ho podrà fer, almenys de les que nosaltres vam visitar. Els preus del menjar són més elevats que a les ciutats de l’oest, però no disten gaire dels preus del nord o del sud.
Surt del centre i descobreix una altra Ulaan Baatar.
Com a capital té un honor, no gaire envejable, de ser la capital de país més freda del món, a l’hivern, principalment al gener, les temperatures arriben fàcilment als -40°C i té una temperatura anual mitjana de -4°C.
Breu història per parlar al bar
La ciutat de Ulaan Baatar es va fundar el 1639 quan es va crear un monestir budista nòmada amb una població que s’anava movent al seu ritme. Al principi es va anomenar Örgöö i estava a uns 420 km de la ubicació actual. No va ser fins al 1778 que es va establir un assentament permanent a la zona actual, anomenat Khuree, després d’haver-se mogut unes 25 vegades i d’haver canviat de nom unes altres tantes.
Hauries de Saber
No va ser fins al 1924 que Ulaan Baatar és capital de Mongòlia.
Fins i tot el 1911, quan es va establir la independència de la Xina, la ciutat es va anomenar Niislel Khuree. El 1924 es va canviar novament el nom, aquesta vegada, ja seria pel definitiu Ulaan Baatar i va ser declarada la capital de Mongòlia.
Ulaan Baatar vol dir, literalment, Heroi Vermell, en honor a l’ajuda que havien rebut de Rússia per aconseguir la independència de la Xina.
Què visitar a Ulaan Baatar, Mongòlia
Ulaan Baatar es pot dividir en tres zones. El centre, Baga Toirog, que és bàsicament tot el que hi ha al voltant de la plaça Sükhbaatar, la zona més moderna, Khoroo 1, on hi ha els hospitals que us enviarà la vostra assegurança de viatge si us passa alguna cosa, i els voltants de les dues estacions d’autobusos més importants, amb tot l’ambient típic de les zones d’estacions.
Si tens temps, recórrer Ulaan Baatar sense destí, és la capital dels contrastos.
La plaça del centre s’anomena Sükhbaatar, tot i que se la coneix com Chinggis Square. Una plaça de 31 metres quadrats enrajolada, que els caps de setmana es converteix en la plaça dels nens on hi poden llogar bicicletes i cotxes a pedal.
Al mig de la plaça hi ha l’estàtua eqüestre de Damdin Sükhbaatar, qui dóna el nom oficial a la plaça, i que va ser un dels herois de la independència de 1921.
Al nord, hi ha l’edifici del Parlament Mongol protegit per una estàtua gegant de bronze de Genghis Khan, acompanyat per Ögedei i Kublai, dos altres Khan molt importants en la història.
Hauries de Saber:
Fent 5 cèntimes de la història de Mongòlia, per no confondre personatges.
Al costat de la plaça, sobre Peace Aveniue, hi ha l’oficina de Correus, que està oberta cada dia de la setmana, té wifi lliure i gratuït amb bona velocitat.
Parlant d’internet, en algun dels parcs, com per exemple a l’altre costat de la plaça, també sobre la mateixa avinguda o el que hi ha davant del State Department Store, el de l’escultura dels Beatles, també hi ha internet lliure.
El museu principal és el d’Història Nacional, l’entrada és de 8.000T i la vista, d’unes 2 hores. La informació sobre la història del país va des de la prehistòria fins a l’època actual, passant per una sala amb els costums nòmades que encara avui es mantenen i la part cultural com la religió, la música i els jocs populars, hi ha molta informació en anglès.
L’altre museu recomanable és el d‘Història Natural amb una gran col·lecció de restes de dinosaures que s’han trobat pel país, principalment al sud. Si us interessa l’art, al museu Zanabazar hi podreu contemplar una àmplia col·lecció d’art nacional.
Ben a prop de la plaça principal hi ha un dels pocs monestirs que no van ser destruïts pels soviètics. El monestir de Choijin Lama data de 1908, és d’estil arquitectònic xinès tradicional i actualment és un museu de màscares i d’objectes religiosos que obra de dimecres a diumenge.
El monestir més important de la ciutat, i un dels tres més importants del país és el Gandantegchinlen Khiid o Gandan Khiid, que data del segle XIX. Els altres dos monestirs importants del país són Amarbayasgalant a Darkhan i Erdene Zuu a Karkhorin.
Des del 1990 s’ha tornat a obrir al culte religiós i avui hi tornen a viure monjos. La seva atracció principal és una estàtua d’or de Migjid Janraisg de 26,5m d’alt, però per veure-la, els estrangers hem de pagar entrada. Passejar per dins del recinte del monestir és gratuït.
El temple de Tsogcihn, que es troba dins del recinte del monestir, és una combinació d’arquitectura mongola i xinesa. El monestir va ser construït per ordre del cinquè Jetsundamba Khutuktu, la màxima autoritat budista a Mongòlia, el 1809. Aquest temple també va patir les destrosses de l’època comunista, on només van quedar-hi pocs edificis en peu i més de 1500 monjos van ser assassinats.
Sortint del centre, a uns 30 minuts caminant des de la plaça, en direcció sud, s’arriba al Palau d’Hivern de Bogd Khan. Aquest és l’únic dels quatre palaus que va construir el vuitè Jebtsundamba Khutughtu, a finals del segle XIX a la capital, que queda. Actualment també és un museu, 8.000T, on s’hi pot veure les possessions del Bogd Khan i la seva dona, així com regals internacionals o la declaració d’independència de Mongòlia sobre Xina.
Pels voltants de Ulaan Baatar
Als afores de la ciutat, més enllà del riu Tuul Gol, hi ha la muntanya Bogd Khan Uul, la reserva natural més antiga del món, protegida per llei des del segle XVIII. El riu és un dels racons naturals de passeig dels mongols, a més a més a l’hivern està totalment gelat, amb el que es pot creuar caminant.
Una altra excursió d’un dia pot ser anar al Parc Natural Gorkhi-Terelj, però a l’hivern està tancat. A 90 km de la ciutat hi ha el Parc Natural Khustain Nuruu, interessant perquè és el que té la colònia més gran dels famosos cavalls salvatges, Takhi. Per arribar-hi per lliure s’ha de fer autoestop, cosa que a l’hivern no és gaire aconsellable, o anar-hi amb taxi.
Aquestes dues atraccions dels afores, ens queden pendent…
Hauries de saber per visitar Ulaan Baatar
L’imprescindible
Entrar i Sortir a Ulaan Baatar
- Mongòlia és un país 100% centralitzat a la seva capital, de fet el kilòmetre 0 està ubicat a la plaça Sükhbaatar. Ulaan Bataar està connectada amb totes les capitals de província per terra, mitjanant autobusos o furgonetes, amb algunes per aire i amb les de l’est per tren, seguint les vies del Transmongolià.
- De Khov a Ulaan Baatar: bus per 65000T, més 900T per motxilla gran. En teoria surt a les 10:00h de l’estació de bus, que està al mercat. La taquilla per comprar el bitllet obra a les 9:00. En realitat, el bus va sortir a les 12:00. A les 15:00 fa una parada a un restaurant per dinar i ja no va tornar a fer una parada llarga fins l’on demà a les 11:00 del matí. Arriba a UB a les 14:00 a l’estació Dragon. Va fent miniparades per anar al “bany”.
Moure’t per Ulaan Baatar
- L’estació Dragon està a 7km del centre, en línia recta.
- Amb autobús urbà que costa depen de la distància recorreguda, però uns 200, 300T.
Domir a Ulaan Baatar
- Hotel Dragon: darrera de l’estació d’autocars Dragon, habitació doble amb bany i dutxa per 25.000T. Et donen aigua calenta per escalfar-te els noodles o per un té.
Menjar
- Hi ha tot tipus de restaurants, a preus de 2.000T es pot menjar, és a dir, menys de 1 dòlar.
- Hi ha supermercats i mercats.
El que et fa estalviar diners
- A l’oficina de Correus, que està oberta cada dia de la setmana, té wifi lliure i gratuït amb bona velocitat.
- Alguns dels parcs, com per exemple a l’altre costat de la plaça principal, també sobre la mateixa avinguda o el que hi ha davant del State Department Store, el de l’escultura dels Beatles, també hi ha internet lliure.
Atractius Turístics
- Museu d’historia nacional: Entrada 8000T. Visita unes 2 hores.
- Gandantegchinlen Khiid o Gandan Khiid: al recinte l’ entrada és gratuïta. Per enpptrar dins d’ alguns temples s’ha de pagar.
- Us deixem l’enllaç al web de turisme oficial, però ja us diem ara, que a l’oficina de turisme us intentaran colar viatges organitzats i us diran que per lliure és impossible. També us trobareu pels voltants de la plaça gent que us vendrà viatges super xulos que organitzen i us ensenyaran fotos de guiris fent el guiri sense saber que fan el guiri.
Mongòlia es pot fer per Lliure!
Què et sembla Mongòlia i la seva capital, Ulaan Baatar? Hi has estat? Tens algun dubte? Deixa’ns un comentari, tenim ganes de llegir-te.