El shintoisme és la religió tradicional del Japó. Aquesta pràctica es basa en les creences animistes, simplificant molt, en els esperits de la natura.

Segons diuen, la paraula Shinto prové de Shen i Tao, és a dir, diví i camí, per tant, el camí diví.

Hauries de Saber:

Si entens el shintoisme, entendràs perquè als manga hi ha animals personificats

De fet, la majoria dels japonesos combinen les creences animistes i les budistes. Segons ens va explicar un senyor a Nara, ells, en general, tenen l’animisme pel dia a dia i el budisme pels moments importants.

shintoisme religio japo

Això potser és perquè el shintoisme, al Japó, dóna importància al moment actual i no es preocupa pel més enllà i/o al fet que no hi ha una tradició escrita, sinó que es transmet de pares i mares a fills i filles, i fins i tot, la manera de seguir el culte, de resar i de comportar-se és pròpia de cada família.

Tot el que vols saber per viatjar al Japó, al nostre itinerari.

Aquí t’expliquem què és el shintoisme, com es relaciona amb el budisme i quins ritus es fan en els temples. La informació que et donem sobre el shintoisme del Japó, l’hem recopil·lat de lectura i de parlar amb la gent. No hi ha cap dada científica!

En situació

El shintoisme, al Japó, venere els kami, els deus de la natura, per dir-ho d’alguna manera en paraules nostres.

Ús sona la paraula kami-kaze?, doncs significa vent sagrat i aquest vent, en concret, va passar a la història del Japó per ser el que va frustrar els dos intents d’invasió dels mongols, allà al s.XIV. La terminologia va ser adoptada els pilots d’avió a la Segona Guerra Mundial i així és com kami-kaze es va fer mundialment famós.

Hauries de Saber:

Kami-Kaze va frenar les invasions mongoles.

Seguint aquesta línia, els kami poden ser animals, com la guineu o els eriçons, els trons, les muntanyes com el mont Fuji o la pluja; evidentment el sol també forma part d’un dels kami més importants del país.

Llegit això entendreu perquè quan vas a un temple al Japó pot estar dedicat a les guineus, als porcs senglar o fins i tot als esports i si us hi fixeu, a l’entrada de moltes cases tenen un eriç.

temples animals japo

Per buscar relacions amb el cristianisme, els kamis serien els sants, per això hi ha esglésies dedicades als sants i cada sant és el patró d’alguna cosa, dels treballadors, de la vista, de les causes perdudes, etc.

L’origen del Shintoisme

La història mitològica del Japó, diu que de la unió de dues divinitats, el kami Izanagi i el kami Izanami, es va crear el món amb l’aigua, les muntanyes i altres elements, en definitiva, van crear les illes de Nihou, del Sol Naixent.

A partir d’aquí sorgeix una llegenda digna d’una telenovel·la llatinoamericana, amb enganys, separacions, morts i fills, molts fills.

temples del japó religio budista shintoista

La interacció diària entre el shintoisme i el budisme, al Japó, ha fet que el budisme japonès evolucioni de manera diferent al xinès o al mongol, per exemple.

De la mateixa manera que passa en molts països, la història del Japó està molt relacionada amb la història de la religió, segons l’emperador del moment, el shintoisme era la religió de l’estat o per contra, deixava el privilegi al budisme.

Per això el shintoisme que ha arribat als nostres dies pot ser diferent segons la zona del Japó i la familia. No hi ha regles escrites i a poc a poc s’ha anat adaptant a l’ús particular.

Com visitar un temple al Japó

Explicat tot això, no està de més comentar com s’hauria de fer per entrar en un tori correctament, en cas de practicar el shintoisme.

El símbol del shintoisme és el tori, una porta de fusta de vermella que simbolitza l’entrada a una altra dimensió.

Hauries de Saber

Les portes vermelles són toris

Si us hi fixeu, per entrar al recinte d’un temple, sempre haureu travessat un tori. Un cop dins, sempre us heu de purificar. Per això veureu, en un costat una “piscina” amb aigua i petits cocis amb pal llarg, de l’estil de la massa de cagar el tió però en lloc de la massa a una punta, tenen un coci.

purificació temple japo

Doncs bé, s’agafa l’estri amb la mà esquerra i s’omple d’aigua, que s’ha d’abocar sobre la mà dreta. A continuació és far el mateix, però canviant de mà. Amb les mans netes, heu de tornar a agafar-lo amb l’esquerra, abocar l’aigua a la mà dreta en forma de còncava i beber-la.

Per últim, heu de tornar a omplir el recipient d’aigua i deixar-la que vagi caiguen pel pal, per deixar-lo ben net.

Una vegada purificat, us heu de situar davant del santuari i tocar la campana. El següent pas és posar diners a la caixa de donació i fer dues reverències, seguides de dos aplaudiments i una última reverencia.

tradicions religioses japo

Ja per acabar, ara que hem parlat del shintoisme i de la seva importància, potser és més fàcil entendre dos punts característics del Japó, les portes vermelles i el manga.

Perquè pot ser que dins d’un llac hi hagi un tori? Doncs perquè simbolitza el pas del món real al món diví dels esperits.

Perquè als mangues i animé sempre hi ha animals personificats? Doncs perquè pels japonesos, els animals són déus.

Quines altres coses t’han cridat l’atenció de la religió al Japó? Has trobat japonesos budistes?

Deixa un comentari