• Post category:Buenos Aires
  • Post last modified:agost 12, 2023

El barri de Colegiales s’està posant de moda. Ja fa temps, que pels voltants del Mercado de Pulgas es va començar  a crear el districte audiovisual i això ha portat al barri molta “onda. Amb aquesta ruta completa per Colegiales, farem un recorregut pel barri.

Colegiales té una plaça que et farà treure una rialla.

Tot el que has de saber per aprofitar els teus dies per Buenos Aires i convertir-te en un expert de la ciutat tot practicant el #turismenoguri: Què visitar a Buenos Aires: 3 dies per Buenos Aires.

Descobreix què més amaga el barri de Colegiales part del famós “Mercado de Pulgas”.

En situació

Colegiales també és d’aquells barris que, turísticament parlant, no té, pràcticament, res, però que per viure-hi és interessant.

És un barri que està ben comunicat i té bars i activitats per tots els gustos. La zona s’està poblant de locals de moda i de gent amb ulleres de pasta, però encara queden racons amb encant.

Per entendre el nom del barri, has de llegir la història del barri de Chacarita. Però en resum, aquestes terres era on els estudiants del Colegio de San Ignacio, dels jesuïtes, venien a estiuejar.

Els límits del barrio de Colegiales la Avenida Ávarez Thomas des de Dorrego fins a Avenida Forest. La avenida Los Incas, des de Forest fins a les vies del tren, que llavors ressegueix Virrey del Pino fins a la Avenida Cabildo. Des de Cabildo es va a Jorge Newbery i d’allí a Crámer per tancar el límit amb Dorrego.

Colegiales forma part de la comuna 13, amb Belgrano i Nuñez. Malgrat que d’aquest últim no és veí. Si que ho és de Belgrano, Palermo, Chacarita i Villa Ortúzar.

Breu història per parlar al bar

El barri està històricament lligat amb el de Chacarita i el de Villa Ortúzar, ja que tota aquesta zona formava part de la charca dels jesuïtes, des del 1614 fins al 1746 quan els jesuïtes van ser expulsats d’Espanya i de les seves colònies.

Com que l’actual zona del barri de Colegiales, estava allunyada de la ciutat colonial, els jesuïtes utilitzaven part dels terrenys per l’estiueig dels estudiants del col·legi que havien fundat, el Colegio San Ignacio.

Per això, la zona es coneixia també com la Chacarita de los Colegiales. De fet, estava tan allunyada que formava part del Municipio de Belgrano, és a dir, totalment als afores de la ciutat, tot i que avui en dia, tant Belgrano com Chacarita, Villa Ortúzar i Colegiales han acabat essent barris de la ciutat.

Precisament, després de sentenciar Buenos Aires capital nacional, Belgrano va formar part de la ciutat, essent un barri més. Conseqüència directa per tots els pobles que formaven aquest municipi, també es van incorporar com a nous barris de la flamant capital.

Amb l’arribada del ferrocarril al país, molts dels pobles dels afores van veure com les distàncies amb el centre de la ciutat s’escurçaven i el número dels seus habitants augmentava.

Al barri de Colegiales s’hi van instal·lar alguns dels patis de maniobres de les empreses ferroviàries, per exemple a l’espai on avui hi ha la Universidad Católica, el poliesportiu, l’estació transformadora d’electricitat i la unitat de transferència del CEAMSE, antigament era propietat d’una de les empreses ferroviàries.

També amb l’arribada del ferrocarril, la zona es va anar industrialitzant, però amb el temps, aquestes empreses van tancar les portes i a finals dels ’90 les van reobrir com a moderns lofts o formant part del complex conegut com a Palermo Hollywood.

El dia del barri no podia ser un altre que el 21 de setembre, ja que a Argentina, a part de ser el dia de la primavera també ho és dels estudiants, commemorant el dia de la mort de Sarmiento, considerat el pare de l’educació a l’Argentina.

Què visitar per Colegiales

Clarament, hi ha un racó famós a Colegiales, el Mercado de Pulgas, però a Fuet i Mate en sumem un altre.

Ruta fuetera per Colegiales

Els dos punts claus del barri, a part dels innumerables bars i restaurants que es van obrint.

  • Mercado de Pulgas
  • Plaza Mafalda

El mercado de Pulgas

Un dels punts més famosos de Colegiales és el Mercado de Pulgas que es troba en la zona prèviament nomenada de les empreses ferroviàries.

El Mercado de las Pulgas és un conjunt de botigues d’antiguitats, tant mobles com objectes per decorar on pots trobar de tot, el que busques i el que no.

Aquest mercat és la versió rejovenida i més segura del primitiu. El Mercado de Pulgas de Colegiales es troba als carrers Av. Álvarez Thomas, Av. Dorrego, Concepción Arenal i General Enrique Martinez.

El lloc està obert de dilluns a divendres de 11.00 a 18.00h. Sincerament, anota els horaris, ja que és una llàstima si t’arribes fins a Colegiales i el trobes tancat.

La zona ha estat reformada fa poc, en arreglar la Plaza Clemente li han fet un rentada de cara i ara és un lloc força agradable per passejar-hi.

Plaza Mafalda

La Plaza Mafalda també ha patit una neteja de cara i han repintat els seus murals, així començava el text que vaig escriure el 2015. El que va passar llavors és que tenia unes fotos d’uns murals i uns anys més tard, hi vaig tornar i alguns havien canviat.

Ara, el 2023, hi he tornat amb l’esperança de veure’n de nous, sobretot ara que la moda del street art està al seu millor moment. Però la sorpresa ha sigut majúscula, els murals de la plaça Mafalda estan en força mal estat.

Sigui com sigui, encara recomano aquest indret en la ruta completa per Colegiales, qui sap, potser quan hi torni ja estarà, novament, amb colors vius i murals que l’adornen.

Avenida de los Incas

Passejar per la Avenida de los Incas, el límit entre Colegiales i Belgrano, és entrar en una altra Buenos Aires.

Tot i el trànsit que hi ha, les casetes baixes i el passeig verd amb escultures com la del Púgil Damoseno i el Gladiador Borghese, totes dues de Carlos Digón, li donen un aire residencial i exclusiu.

Recorrent Avenida de los Incas, podem trobar algunes escultures que es trobaven al desaparegut Pabellón Argentino que va representar a Argentina a l’Exposició Universal de Paris el 1889.

La gent no acostuma a fer turisme per aquesta zona, però per alguna cosa estàs llegint la ruta completa per Colegiales!

Avenida Lacroze

Una altra zona del barri és la que creix al voltant de la avenida Lacroze, totalment urbanitzada, amb edificis alts i el bullici d’una ciutat. Al voltant de Lacroze és on hi ha la gran concentració de botigues, restaurants i bars del barri.

De fet, aquesta zona no té res d’especial, però si vius a Buenos Aires, és fàcil que per “H o por B” hi hagis passat algun cop o hagis quedat per fer alguna birra.

A part, hi ha certs llocs emblemàtics del barri com el Teatro Vórterix o el Bar Conde, a Lacroze amb Conde. Un d’aquells bars de finestres de fusta que s’obren de la meitat cap a dalt i ubicat a la típica cantonada o ochava.

Hauries de saber per visitar Colegiales

Sense cap mena de dubte, si pots, visita Colegiales de dilluns a divendres durant l’horari d’obertura del Mercado de Pulgas. Els caps de setmana, sobretot divendres i dissabte vespre-nit, el barri de Colegiales canvia de cara i es converteix en zona de fer cerveses i passar-ho bé.

Si vols gaudir de la cultura, però no vols gastar gaire, RUTA GRATIS (NO LOW COST) per Buenos Aires.

Si t’apeteix ampliar la informació històrica del barri de Colegiales, passa’t per “Cuaderno Nº 5: Chacarita de los Colegiales” del Instituto Histórico de la Ciudad de Buenos Aires“.

Si vols fer un Buenos Aires d’imprescindibles però sense perdre el toc de Turisme No Guiri, només cal que et subscriguis al blog de Fuet i Mate i de regal tindràs al correu electrònic guia gratuïta de Buenos Aires. A cada pàgina digital hi ha un toc fueter amb enllaços directes al blog per ampliar la informació.

Colegiales no seria d’aquells barris de posar a la teva llista de punts a visitar, si tens poc temps. Ara si ets dels de buscar racons, et recomanem la Plaza Mafalda i els seus voltants, que està ple d’art de carrer.  Com el mural de Frida a Dorrego. Tens algun altre mural detectat? Comparteix-lo als comentaris.

Quin bar de Colegiales ens recomanes?

Tota la guia de coses per fer i visitar de Buenos Aires.

PD: Aquesta entrada ha estat actualitzada al maig del 2023 amb valors de cost d’abril del 2023. A l’abril del 2023 el dòlar oficial estava a uns $200 pesos i el blue, a $400.

Deixa un comentari