Quan vols veure un partit de futbol a Argentina, has de saber algunes coses més a part de què són 22 homes corrent darrere una pilota i un que corre darrere d’ells. El que sembla un esport ben senzill, a Argentina no ho és tant.

Vocabulari bàsic

I és que abans de veure un partit de futbol has de saber que la gent no va al camp sinó a la cancha, que no són aficionats, si no hinchas i que tots junts són la hinchada.

Per exemple el hincha és més que un soci, per ser un veritable hincha, no només has d’anar a la cancha, sinó que has de seguir al teu club sigui on sigui que jugui i el dia de la setmana que sigui que jugui. Que li toca el mundialet de clubs a Japó contra el Barça? Doncs, au, tots com bojos al Japó.

Que han d’anar a Colòmbia per jugar la fase de grups de la Libertadores, doncs, au, tots cap a Colòmbia. I la feina? Vacances o senzillament, faltes. Un punt important és la diferència entre els hinchas i els barrabravas. Aquests últims serien el ex-Boixos Nois o els Hooligans.

Quan comença el partit també tiren la moneda però no elegeixen cara o creu sinó cara o seca. La pilota també es diu pilota, però a vegades se’n diu bocha, que seria la nostra bimba.

Tir a l’arc jugant a futbol

Els gols no es fan a les porteries i les porteries no les defensen els porters. A Argentina hi ha arcos i per tant qui les defensen són els arqueros, encara que no tirin cap fletxa. I si el porter para una pilota que “si va dins és gol” la ataja. I quan la pilota surt a fora i el porter ha de fer un “saque de porteria o de meta”, a argentina fa un saque de arco. I qui fa les palometes a Argentina són els jugadors que rematen de cap, tirant-se de planxa, no el porter.

Si Messi, d’una falta directa, dóna al travesser, a Argentina haurà executat un tiro libre i donarà al larguero. Les faltes amb efecte de Messi són amb comba. Així que no us penseu que està Messi amb el seu fill saltant a la comba. I els toquets, és a dir, quan fas tocs a la pilota sense que toqui a terra, quan juga amb la Selección, la Albiceleste, està fent jueguito.

També arriba l’anglès

Els àrbitres, a Argentina moltes vegades són un referí, paraula exportada directament de l’anglès i que encara avui utilitzen molt en el cas del rugby (per ser argentins “rugby” ho heu de llegir en tonada anglesa (ragbi)). Bé, un àrbitre no pita una falta, si no que cobra una falta.

I si àrbitre va en anglès, la falta també, perque ell “señaló, cobró o marcó fault”. I l’altra anglesada és el offside, que seria el fora de joc.

Paraules tècniques

El Luís Suarez a Argentina és el goleador de la Liga no el pitxitxi. Aquesta s’enten, ja que pitxitxi deu el nom a Rafael Moreno Aranzadi. Per tant tampoc existeix el Zamora. I si Messi fa una gambeta, no és que agafi una gamba petita i la cuini és que fa un “drivling”. I aquelles corregudes que fa Jordi Alba per la banda, mai son un sprint, són un pique (encara que no les faci Piqué, juas, juas). I si rematen de cap és un cabezazo o una cabeceada, que no és lo mateix que Zidanne va fer al Mundial.

Cristiano Ronaldo sería un morfón, més que un “chupon”, ja que morfar és menjar i per tant morfón seria menjador. I si un jugador se la menja, és el davanter que falla un gol, no el porter qui li fan un gol fàcil.

Si un defensa fa una falta dins de l’àrea, l’àrbitre cobra un penal, mai pita un penalti, la “i” no cal. Mascherano se barrió per treure una pilota a un jugador, no ha fet una segada; serà que nosaltres sóm més de camp.

Si un jugador té un ritual o una mania abans de sortir al camp, a Argentina té una cábala. Si un jugador és un muerto és que no fa res i si és un pecho frio és que no sent els colors de la samarreta. Si la pilota surt pel costat és un lateral, evidentment, mai un “saque de banda”. I qui entrena als jugadors, no és l’entrenador, és el Director Técnico.

Futbol per expertes

Les divisions de futbol també van diferent. La Primera nostra a Argentina és la Primera A, i la Segona A és la Primera B i la Segona B és la Primera C. La Segunda a Argentina seria el Barça B. O sigui si un jugador juga a Segunda és que juga dins d’un club, a l’equip immediatament inferior al “Gran”. I aquest jugador està al semillero, no a la “cantera”.

Si et pregunten de quin cuadro sos, no has de respondre que t’agrada molt el Monet, sinó que ets del Barça.

Un partit fàcil, on juga un equip gran contra un desconegut, és un afano, o sigui un robo però ojo que per nosaltres el partit és un robo quan l’àrbitre ha xiulat molt malament i ha donat al rival 3 penals que no eren.

Per veure com va el teu equip a la classificació has de mirar la tabla i si va primer, va puntero. I si de cas el teu equip juga de local o visitant, mai a casa o a fora. El calendari de partits és el fixture.

El voltant del futbol

Un enrecoredeu de quan erem petits i feiem la típica col·lecció de cromos del Panini? Doncs aquí són figuritas i el sistema d’intercanvi també és una mica diferent. Si bé, els intercanvies amb els companys de l’escola, a moltes fires dels parcs hi ha “paradetes” que et venen els cromos o figuritas sueltes, és a dir que pots comprar directament les que et faltin.

I ja per acabar, si voleu fer un futbolí al vostre bar preferit, a Argentina heu de fer un metegol. I si voleu jugar-vos els diners intentant encertar els resultats de futbol, no heu de fer una quiniela, sinó un prode. La mateixa paraula utilitzen per fer les apostes del Mundial a nivell casolà, cada grup d’amics o companys de feina organitzen el seu prode. El futbol sala és el papi futbol.

Queda per un altre dia explicar la Libertadores, la Copar Argentina i com funciona el torneo de apertura i clausura però aquest últim m’espero una mica perquè en dos anys l’han canviat dues vegades i aquest juny el tornaran a canviar. I el que sí que és mereix un post a part és anar a veure un de futbol a la cancha i tots els “cantitos”.

Què us sembla la diferència entre el fubtol argentí i el català? I això que no em parlat del fubol en si…

Per cert, us deixem el link a Futbol: cultura y sociedad, pot ser us sembla interessant.

Deixa un comentari