Avui us presento la segona ruta dels murals de Ponent, en aquest cas, pel Segrià. Murals a Lleida i altres pobles de la comarca.
De la mateixa manera que vaig avisar a la del Pla d’Urgell, ho faig aquí. En un tres i no res, aquesta entrada estarà desactualitzada, perquè això dels murals s’ha posat molt de moda i surten com bolets. De fet, ja n’està!
És molt difícil mantenir-la actualitzada i més ara que visc a fora, no dono l’abast a anar i tornar als pobles, quan vinc a casa, per veure les noves obres, així que he decidit que la penjo avui i si s’ha d’actualitzar, ja ho aniré fent. No dubtis a deixar un comentari amb les noves adquisicions.
Vaig fer l’esborrany de l’entrada el febrer del 2022, però no la vaig publicar perquè em faltava visitar 2 murals… Avui, 2024, he decidit que la penjo igualment. I així també serveix de punt de partida per fer la ruta dels murals pel Segrià.
Ja has recorregut el Pla d’Urgell amb la ruta dels murals?
Si a la Noguera, Penelles és el poble referència i al Pla d’Urgell ho és el municipi d’Ivars d’Urgell amb l’espectacular Enciclopèdia Murals, al Segrià ho són Torrefarrera i Lleida. Però ja et dic, que no són els únics indrets amb sorpreses. Anem a descobrir-los?
Aquí tampoc us mostraré fotografies de tots els murals dels quals us parlaré. I això és per dos motius, un perquè alguns murals surten a l’entrada particular del municipi i l’altre perquè alguna sorpresa us he de deixar, oi?
Completa la ruta dels murals pel Segrià descobrint els secrets de cada municipi amb la guia completa de què visitar pel Segrià.
Els artistes del Street Art del Segrià
Lily Brick
Comencem presentant l’artista local de Lleida, de la Bordeta, coneguda amb el nom artístic de Lily Brick. Les seves obres es reparteixen per Lleida, Aitona, Alcoletge, Torrefarrera, Vilanova de la Barca, Almenar, Alcarràs, Montoliu de Lleida i a Puigverd de Lleida, on resideix.
Alguns dels murals més grans de Lleida són obra de la Lily Brick.
La Lily és una de les artistes més actives del país i un referent en l’art i per això, ella mateixa a la seva web ha publicat un mapa per poder anar seguint els seus murals fent la ruta de la Lily.
Per Ponent, no només ha pintat les parets dels pobles del Segrià, al Pla d’Urgell i a l’Urgell també hi trobem obres mestres d’aquesta artista “de les mans i els rostres” i sobretot, per les Garrigues on hi ha obres tan increïbles com la del Cogul.
Txus Montejano
Txus Montejano és l’altra gran representant local i femenina dels murals del Segrià. La Txus ha decorat els carrers d’Alcoletge, Torrefarrera, Soses, Almenar i fins i tot una granja a Alguaire.
També podem veure seves per les parets i pel terra de la ciutat de Lleida, com la mostra del carrer Emili Pujol.
El seu mural de la Saviesa, a Torrefarrera, va guanyar el premi del públic del 5è Torrefarrera Street Art Festival
Cristina Dejuan
Cristina es va fer famosa per un fet que hauria de ser insòlit el 2021, la censura de la seva obra “Love is love” en una paret de Torrefarrera. La història acabar amb final semi feliç, ja que li van oferir una altra paret, però sigui com sigui, el denunciable és la censura.
A part de Torrefarrera, també podem trobes d’aquesta artista lleidatana a Alfarràs, amb una obra conjunta amb Swen.
Swen Schmitz Coll
Aquest jove de la terra, nascut a Alemanya, però criat a Ivars d’Urgell no només pinta ocells i alguns dels pobles del Segrià en són la mostra. La comarca del Pla d’Urgell és la que més murals del Swen té, però pel Segrià també podem veure la seva obra, per exemple a Alfarràs.
Sense cap mena de dubte, l’obra mestra del Swen està a Ivars d’Urgell amb l’Enciclopèdia mural. Ja has anat a alguna de les visites guiades? Són gratuïtes i no poden ser més interessants!
El Swen va publicant les seves obres al seu web, per això és una bona pràctica, anar-lo revisant de tant en tant per tenir totes les actualitzacions d’aquest artista.
Oriol Arumí
Oriol Arumí és un dels artistes adoptats, avui ja juga de local per Lleida, amb més murals del Segrià, gairebé a cada poble on hi ha murals, un és d’ell i fins i tot, te’n trobes per les carreteres, com el de camí a Alcarràs o els que hi ha camí Alpicat.
A Alfarràs, a l’escola d’Alpicat, a Vilanova del Segrià, a Corbins, a Lleida, a Alcoletge, a Aitona, són els llenços d’aquest artista nascut a Vic, però resident a Lleida.
Hauries de Saber:
Murals de colors, mural de l’Oriol.
També trobem obres de l’Oriol per les parets de Lleida ciutat i és que juntament amb la Lily són els que tenen més obres repartides pel Segrià.
Tota la seva obra està al seu web.
Llukutter
Llukutter també és un artista de Lleida que podem trobar passejant pels carrers de la ciutat i per altres pobles del Segrià.
Llukutter és molt pròxim a pintar murals col·laboratius amb el jovent dels pobles, com ha fet a Alcoletge i a Albatàrrec.
La llista dels artistes que han decorat el Segrià amb murals és més llarga. Sobretot per Torrefarrera hi ha molts altres artistes, però ja els anirem descobrint. Aquests que t’he presentat són els que tenen més representació i són de casa.
Ara anem a veure els pobles, municipi a municipi llistant els murals que tinc localitzats. Repeteixo, el que ens falti, si us plau, deixa’ns un comentari.
Alfarràs i els murals del Segrià
Fa un parell d’anys que Alfarràs es va sumar a la moda de decorar els carrers del seu poble amb murals. Aprofitant la festa major i amb la temàtica de la Fira dels Préssecs, avui podem trobar tres grans murals.
Dos d’ells a la plaça principal i per obra de tres artistes. El gat és obra d’Oriol Arumí i el drac, titulat “Donar de menjar el teu drac” és una obra conjunta de Swen amb l’artista visual Cristina Dejuan.
El Préssec també té mural a la ruta dels murals del Segrià.
El tercer mural del poble d’Alfarràs, al Segrià, està dedicat al préssec, fruita catalogada Denominació d’Origen i amb una fira i tot.
Revisant la informació, abans de publicar aquesta entrada, he vist que al 2023 se’n van pintar un altre, ubicat a les oficines municipals.
Si vols aprofitar la teva visita a Alfarràs, passa’t per l’entrada de Fuet i Mate.
Almenar i els murals del Segrià de les dones
Pel municipi d’Almenar hi ha dos murals representants de dones, el primer el trobem a la gasolinera, obra de Txus i Mixó.
L’altre representant el descobrim, de fet, entre Almenar i Alguaire i tocarà caminar una mica per trobar-lo. Aquest és un dels murals més famosos de tota la comarca del Segrià, estem parlant de la pèl-roja Juliette, un mural de Lily Brick.
El mural està una mica descolorit i la mateixa artista em va confessar que és un dels primers que pintava, que avui en dia, ja utilitza altres tècniques i és que la Lily és una artista que aprèn pintant, un plaer seguir la seva obra!
A l’entrada d’Almenar, t’expliquem una ruta pel Clot de la Unilla que passa per davant del mural de la Lily.
Segurament que a hores d’ara, ja hi ha algun mural més. Si el tens localitzat, deixa’m un comentari. No em falten raons per tornar a Almenar, ni bona companyia per passejar-hi 🙂
Alguaire i la ruta dels murals pel Segrià
A Alguaire no hi ha només l’aeroport sinó que també hi trobem uns quants murals. Un d’ells és de Tuxs Montejano i decora les parets d’una granja.
A la paret de la Cambra Agrària i de l’escola de Música, també hi podem veure murals.
Els murals d’Alguarie encara els tinc pendent d’anar a visitar, però ja que he fet l’exercici de recopilar-los, els deixo anotats.
Rosselló
El 2022 l’Oriol Arumí va immortalitzar una nena amb la seva lupa, descobrint el món a l’escola bressol Pas a Pas.
Torrefarrera el poble estrella dels murals del Segrià
Torrefarrera és el poble per excel·lència dels murals del Segrià. El Torrefarrera Street Art Festival ja va per la seva setena edició interrompuda.
L’edició del 2021 va comptar amb 8 artistes que van pintar 6 obres. Entre els artistes locals hi havia Txus Montejano i Dil de Lleida, Saiko 134 de les Terres de l’Ebre i Gasic Painter de Tarragona. Els doblets els feien Nauni 69 i Dank, d’Almeria i Flok amb Miedo de València i Alacant.
No et pots perdre Torrefarrera en la Ruta dels Murals pel Segrià.
En total ja hi ha 54 murs decorats amb obres d’artistes de carrer, aquí et deixo l’enllaç amb el mapa, perquè seguir-ne l’actualització en directe és d’allò més difícil.
Les tres primeres edicions van ser les més fructíferes, amb més de 10 murals per any i artistes de tot el món. L’edició del 2020 es va haver de readaptar amb artistes locals a causa del confinament i les següents del 2021, 2022 i 2023 ja ha pogut comptar amb la participació una mica més amplia.
El 2020 van participar Oriol Arumi, Lily Brick, l’obra “polèmica” de Cristina Dejuan, Swen’art i Llukutter que va pintar els carrers de Malpartit.
Hauries de Saber:
Malpartit, que forma part del municipi de Torrefarrera, compta amb 4 murals més. Un és obra d’Oriol Arumi i decora les parets de la bàscula local. De fet, aquest és el mural número 1 del festival de Torrefarrera.
L’altre està just al davant i és un dels meus preferits, l’iceberg-os de Sergio Delicado i JuangaCedos de l’edició del 2018 del Festival.
El 2020 es va afegir a Malpartit el mural que ja hem comentat de Llukutter i el 2021 s’hi va agregar el mural de Gasic Painter, amb la seva obra “El nen de les Flors en temps difícil”.
I el 2022 i el 2023? Doncs han seguit sumant murals! Al 2023 se’n van sumar 7 de nous i també van ser 7 murals nous els que es van pintar al 2022. Què et sembla anar a descobrir els murals o street art de Torrefarrera?
Si vols gaudir del concurs, has de bloquejar l’agenda a principis de setembre.
Els murals de la LP-9221 del Segrià.
Els pobles que es troben sobre la LP-9221 són dels més tranquils i petits que hi ha pel voltant de Lleida, però, així i tot, també trobem murals.
A la Portella hi trobem una de les decoracions de carrer més originals, les escales de l’ajuntament. A Vilanova del Segrià Oriol Arumí ha decorat la paret de l’escola.
I a Benavent de Segrià hi ha un padrí amb la seva neta que contemplen els préssecs. Són 90 metres de mural, pintats per l’Oriol Arumí. Per mi, un dels més bonics del Segrià, perquè podria ser gairebé, qualsevol família. Et dec la foto, que no sé on les he guardat.
El pròxim el trobem a Torre-serona, un mural que veurem sobretot, direcció Lleida, abans d’entrar al poble.
Alpicat a la ruta dels murals del Segrià
L’estil artístic d’Oriol Arumí fa que decori d’altres parets amb temàtiques infantils i juvenils, com per exemple l’espectacular mural d’Alpicat encarregat per l’Ajuntament, que decora la paret de la Biblioteca.
Oriol és un dels artistes que més murals ha deixat pel Segrià i tant té un estil molt particular, com aquest d’Alpicat, com una tècnica espectacular per retratar pintant, com el de Freddie Mercury d’Almacelles.
Descobreix Alpicat i les Basses.
L’Oriol també va deixar un altre mural a Alpicat, pintant un mural al veí centenari conegut com “Pantonet”. En Josep Escuer Gilart va morir a l’edat dels 106 i per això, l’ajuntament i els alumnes de l’institut li van rendir un homenatge.
Corbins i el murals del Segrià
A Corbins hi trobem un dels murals més ponentins del Segrià, el tractor de Rulo, davant de l’ajuntament i el col·legi.
L’Oriol també ha pintat pels carrers del poble de Corbins els seus colors brillants i les seves formes abstractes.
Sabies que a Corbins hi havia una vila romana? T’ho expliquem a l’entrada de Corbins, al Segrià.
Vilanova de la Barca
Vilanova de la Barca, un dels pobles de la Guerra Civil, del Segrià, també forma part de la ruta dels murals pel Segrià.
De fet, és un mural particular que es troba a l’Hotel Pícnic. L’obra és la Lily Brick i m’encanta. L’hauràs vist que l’he utilitzat moltes vegades a Instagram a @turisme_fuetimate. Un autèntic català esmorzant amb porró, barretina, pa amb tomata i cara de felicitat.
Si el vols anar a veure, pots aprofitar per fer la ruta de la Guerra Civil de Vilanova de la Barca, on trobaràs búnquers i trinxeres.
Alcoletge el tercer poble muralista del Segrià.
Alcoletge l’hi ha vist sortida a lo dels murals i ja en porta, com a mínim, quatre. Un de Lily, un d’Oriol, un de Txus i un de col·laboratiu liderat per Llukutter.
Diríem que és el poble amb més representants locals, sense repetir-se i esperem que continuïn amb aquesta iniciativa. Només els en falta un per valorar el Centre d’Interpretació del Patrimoni de la Guerra.
Si visites Alcoletge i Vilanova de la Barca podràs fer una ruta pels vestigis de la Guerra Civil, d’allò més interessant. No et perdis que mès visitar a Alcoletge.
Al poble dels Alamús, no tinc cap mural detectat, tret del fresc a l’interior de l’església de Sant Martí. M’equivoco?
Almacelles
Almacelles no es queda endarrere amb la moda dels murals a les seves parets. De moment, n’hem localitzat tres a les parets i uns quants més a les persianes de les botigues.
Què visitar a Almacelles
Dos són d’Oriol Arumí i un d’ells és espectacular. Un homenatge a Freddie Mercuri que sembla que estiguis veient una fotografia enganxada a la paret. Oriol també ha decorat la penya del Barça amb un mural a Messi.
L’altre mural és un homenatge als Aristogatos i no només el mural és molt bonic sinó que la posada en escena, també.
Gimenells i Pla de la Font
En aquest petit racó del Segrià també trobem un mural ben ponentí, concretament a Pla de la Font trobem un mural que representa un tractor.
Aquest mural el podràs veure a la nostra entrada sobre el municipi.
Puigverd de Lleida
Puigverd de Lleida és la casa de la Mireia, la Lily Brick i no podia ser d’una altra manera, aquí també trobem dos murals d’aquest referent artístic.
Un està dedicat a Sant Jordi, una festivitat molt activa a Puigverd de Lleida.
L’altre es troba als afores del poble, a la paret del camp de futbol.
Puigverd de Lleida i Sant Jordi
Però Puigverd no en té prou amb un mural a Sant Jordi, així que Pangoico, és a dir Estitxu i Ivan Egea, en va pintar un altre, a la plaça Major.
Et dec totes dues fotografies, però sí que et deixo la ruta completa per visitar Puigverd de Lleida i així complementar la teva ruta dels murals del Segrià.
Artesa de Lleida
Artesa de Lleida s’ha sumat a la moda de lluir murals i n’ha dedicat un al moviment LGTBI al carrer de les Escoles
Albatàrrec
A Albatàrrec trobem un altre mural col·laboratiu de Lukutter, a la plaça dels somriures. Aquest també em queda pendent, així que definitivament hauré de fer alguna altra ruta per aquesta zona del Segrià.
Hauries de Saber:
Tot i que ja he visitat els pobles, sempre va bé, tornar-hi, revisar-los amb una altra mirada i si hi ha l’excusa de descobrir murals, què pot anar malament?
Montoliu de Lleida
Aquí trobem tres obres d’art rural de carrer. La primera està a l’entrada del poble i és obra de la Lily Brick. Aquí es representa una part de la història del poble, acompanyat d’un puput.
L’altre mural està just al davant, en una altra paret també decorada amb la puput.
La puput és l’ocell, emblema de Montoliu de Lleida, però no he sabut trobar el perquè. Si ho saps, deixa’ns un comentari.
Descobreix el paisatge de Montoliu de Lleida
El tercer, el més nou, encara no l’he vist. Hauré de tornar a Montoliu a fer algunes de les seves rutes, com per exemple la que passa pel riu Segre, per aprofitar l’ocasió i veure la nova meravella de la Lily. Una obra dedicada als jocs infantils.
Sudanell
I ja que estem a Montoliu de Lleida, fem la ruta de les xemeneies i ens arribem fins a Sudanell a contemplar l’obra de la Lily Brick. Aquí no podia ser d’una altra manera que una família collint els préssecs grocs, típics de Sudanell.
Maximitza la teva visita descobrint tot el que pots veure a Sudanell.
Alcarràs
Aquí tenim diversos murals i un de…efectivament, la Lily. Aquest mural d’Alcarràs és dels més grans del món que hagi pintat una persona sola. El mural de la cooperativa, Fruites Caberol, amb el tractor i el palot de “pressic”.
La Conse és una muralista de Barcelona que ha representat un dels trets més representatius d’Alcarràs, del municipi i de la comarca del Segrià en si, la Collita. El mural és del 2023 i encara no l’he anat a visitar, però entre que Vallmanya serà restaurada, el Centre d’Interpretació Món Rural i ara aquest mural, ja tinc raons més que suficients per tornar a Alcarràs.
Hauries de Saber:
El Baix Segre també posa en valor l’agricultura amb els murals.
A més a més trobem murals reivindicatius de la independencia catalana.
No sé perquè, però tinc la sensació que se m’escapa algun mural d’Alcarràs. En tens algun més de localitzat? Deixa’m un comentari.
El que no se m’escapa és explicar-te tot el que pots visitar a Alcarràs, aquest poble mundialment famòs del Segrià.
Torres de Segre
Torres de Segre han tingut una idea ben original per engalanar el poble, han pintat els transformadors elèctrics amb murals.
I evidentment, tampoc han deixat passar l’ocasió de la muralista de moda. La Lily Brick també té una xinxeta a Torres de Segre amb el bonic mural Creixent. Una altra foto que dec. Definitivament, he d’anar a casa abans d’hora.
Pot ser tornar a fer una passejada pel Pantà d’Utxesa és una bona ocasió per visitar Torres de Segre, novament, i anar a fotografiar els nous murals. Me’n falta algun més?
Soses
A Soses tinc localitzat només un mural en aquesta ruta de murals pel Segrià. En aquest cas és el mural de la Txus Montejano.
Hauries de Saber:
I tu, coneixes algun altre mural a Soses, al Segrià?
Aitona
Aitona està de moda amb les seves flors. Sense cap mena de dubte és el poble que millor rendiment li ha sapigut treure al turisme quan ningú es pensaba que hi havia res per visitar. A part del seu patrimoni, Aitona es va inventar fa uns anys les rutes de la floració, ara també han inaugurat una ruta que recorrer els indrets per on el fotògrad de la guerra civil Robert Capa va fer fotos i per si no fos poc, també s’han sumat a la moda dels murals.
No et perdis cap detall d’Aitona
Com no podia ser d’una altra manera, els murals d’Aitona giren al voltant de la fruita dolça, l’emblema del Baix Segrià.
Oriol Arumí és el representant dels murals del Segrià a Aitona amb 2 obres, una nena que ens dona la benvinguda al poble i les flors del presseguer, al costat de l’Ajuntament.
La Lily que seria la representant dels murals del Segrià en general, també ens espera a Aitona, amb un mural que si no et venen ganes de menjar préssec és perquè no te l’has mirat bé.
L’altre mural del poble és a la Casa de l’Arbre un habitatge condicionat com allotjament turístic per gaudir al màxim d’Aitona, del Segrià, de l’art i de la fruita.
Seròs
A Seròs en tinc localitzat dos. Un de la Lily que decora el local de la Disco. I l’altre a l’entrada del poble amb la flor del presseguer i el Monestir Trinitari d’Avinganya.
Fes turisme per Seròs i a veure si trobes algun altre mural.
Massalcoreig
A l’escola del poble de Massalcoreig trobem murals, com passa a moltes escoles o és que ara hem direu que no vau participar mai en algun mural a la vostra escola? A la meva, encara hi ha la meva mà! Però no n’he vist cap considerat “street art”
El següent poble en ruta és la Granja d’Escarp, però aquí no n’he vist cap i tampoc he trobat informació de que n’hi hagi. Si m’equivoco, deixa un comentari!
Arribats en aquest punt, la carretera LP-7041 s’acaba, així que nosaltres acabem aquesta part de la ruta dels murals pel Segrià.
El Segrià Sec
Ara ens endinsem cap al Segrià Sec, és a dir, la franja amb les Garrigues. He de confessar, que si bé, he visitat totes les pobles, i més d’una vegada, va ser abans del 2022, per tant, no tinc cap fotografia dels murals d’aquesta zona del Segrià. Tot i que tampoc he sabut trobar-ne gaires… Anem a fer un repàs i a veure si me’n deixo algun i m’ho comentes.
A Alfés només he trobat algun mural a prop de l’església. En canvi a Aspa, Alcanó i a Sarroca de Lleida, no en tinc cap de controlat.
Torrebesses sí que en tenen un, dedicat al guitarrista Emili Pujol. L’obra és fàcil de trobar, està ubicat a la Plaça dels Pagesos i en aquest cas, també és un tàndem de Pangoco, Ivan Egea i Estitxu Julián. Ivan és un dels artistes amb més murals a les Garrigues, especialment Arbeca d’on és originari.
Llardecans, a part de la magnífica església, també té un mural, que el fa entrar en aquesta ruta dels murals pel Segrià. Lara Costafreda i Ernest Costrafreda han decorat l’exterior de les escoles municipals.
Descobreix l’església de Llardecans
A Maials i a Almatret, tampoc n’he pogut localitzar cap. Coneixes o ha vist algun mural o street art per aquesta zona?
Lleida
Finalment, ens queda passejar per Lleida ciutat, la capital del Segrià. Lleida ja tenia uns quants murals, però des del 2021 també va incorporar una cita anual. El 2021 es va celebrar la primera edició del festival de murals, el potFest. Tot i que poc ha durat, el 2024, amb el canvi de govern, van anunciar que no seguien. La Paeria, per la seva part, ha confirmat que no pararan de decorar les parets de Lleida amb art, però que tallen la col·laboració amb la direcció del potFest. Ves, política…
Aquí sí que m’haureu d’ajudar a fer la ruta, perquè és impossible seguir tots els carrers de Lleida. Començo parlant del potFest, que és el més fàcil de documentar. Seguiré la ruta amb la Lily, ja que seguint el mapa de la seva pàgina web es pot resseguir el seu art i parlaré d’Oriol Arumí, perquè també és el més fàcil de controlar. Però no m’oblidaré d’obres de Llukkutter, Txus Montejano i d’altres artistes que no he pogut identificar. Vens?
La primera edició del PotFest va decorar els carrers del nucli antic durant l’abril del 2021 amb l’estil característic de Berlin, l’andalús Miguel Angel Belinchón, i el seu mural “Humanitat”. El lleidatà Llukutter també va tenir l’oportunitat d’engalanar els carrers de Lleida dins del marc del potFest, on a la primera edició hi va fer un castell de fusta per conscienciar a la millora del barri. Com sempre aquest artista i educador social, va comptar amb la col·laboració de gent del barri. També van formar part d’aquesta edició Malakkai, Lidia Cao i Elisa Capdevila.
L’edició del potFest de Lleida del 2022, va decorar el barri de La Bordeta, amb obres 5 murals més. L’americana Miss Birdy, Mandi Caskey, va pintar el seu mural a una paret al carrer de La Granadella i el va anomenar “Mother of Grain”. Carlos Callizo, que també té obres a Torrefarrera va ser l’encarregat d’immortalitzar al científic més important de Lleida: Joan Oro. L’obra de l’Albert Bonet i Enric Casado és aquella noia amb la poma i les espigues, que veuràs des de L-1. El carrer Boqué, al número 7 va quedar immortalitzar per la intervenció de Galleta Maria, titulada Refugio. I l’últim va tornar al centre històric, al carrer ronda de Sant Martí, un mural de Case Maclaim que veuràs molt fàcilment, una dona amb un cistell de fruita al cap.
La tercera edició es va ubicar al barri de Cappont i va completar amb 6 murals, un de Dadospuntocero, David Esteban Hernández, a la UdL del Campus de Cappont on ens hi espera el seu mussol d’envasos de cartó. L’altre es troba al carrer Pere Cabrera i podem veure una estudiant llegint. Al Col·legi Frederic Godàs, Amaia Arrazola també ha deixat la seva imprenta i just davant, una nena s’amaga de nosaltres, obra de la francesa Vinie. El sisè mural d’aquesta edició és l’impressionant homenatge a l’Aplec d’Oriol Arumí. Una vegada més, Llukutter col·labora amb els infants i adolescents del barri, i en aquesta ocasió amb Foxy, per pintar-ne un a l’alçada de la passarel·la, però per la part de la canalització del riu Segre.
Ja veus que és molt difícil portar al dia els murals de Lleida i això que només hem parlat dels del festival potFest, que és relativament fàcil de seguit.
Però perquè no et perdis els millors, a parer meu, et deixo els 4 més impactants:
- Lily Brick i el Banc d’Aliments. Aquest és tan gran que es veu des de la Seu Vella.
- Lily Brick i Llavors de Vincle, un mural doble de grans dimensions per reivindicar la lactància materna
- Oriol Arumí i les Cigonyes
- Oriol Arumí i el de l’Aplec que forma part del potFest
Si aneu una mica més enllà, per exemple per Pardinyes, també podreu seguir aquesta ruta dels murals pel Segrià. Per exemple a Lily Brick va pintar un dels més grans a la paret de la EOI, Escola Oficial d’Idiomes, al costat del Barris Nord.
La Lily també en té un dins de la clínica de l’Aliança i un a la residència de Sant Josep. Si el veus, entendràs perquè jo l’anomeno l’artista de les mans. I si et queda dubtes ves al carrer Jaume II, a les persianes de l’edifici del Consell Comarcal, allí també veuràs una magnífica representació de mans humanes.
Si decideixes explorar l’horta de Lleida, t’emportaràs una sorpresa si vas pel Camí de les Creus, perquè trobaràs un altre mural de la Lily Brick. Per acabar amb els murals de la Lily, com a mínim aquest inici de 2024, ens queda per visitar el de l’empresa Nou Transport. Després també en té algun dins de locals, però no els hi farem publicitat gratuïta.
A la sortida de Lleida, pels experts, com si anéssiu a la Wonder, allí a la pujada de la Caparrella, també trobareu murals o street art, en aquest obra d’Oriol Arumí. I de camí cap a Alcarràs, en una paret d’un magatzem, l’Oriol va decorant la paret segons l’època. Un temps ençà hi havia uns ulls, ara un gat.
L’Oriol a més a més, s’ha aventurat a la decoració d’entrades d’estacionaments i de persianes de negoci, així que també hauràs de passejar per Lleida quan les botigues tanquen! D’altra banda, pels carrers de Lleida en trobaràs algun més, com per exemple el del carrer Major del nen amb la pluma, un a Mortadelo i Filemón, però té demanat no revelar-ne la ubicació i un altre al dibuixant Jordi Gort.
I per Lleida, la veritat és que hi ha molts d’altres llocs amb murals, així que hauràs de passejar per Lleida amb una altra mirada, però no et preocupis, et deixo dues entrades per gaudir al màxim de l’experiència de descobrir la capital del Segrià.
Visitar Lleida d’una manera diferent
10 curiositats que no sabies de la ciutat de Lleida
Què me’n dius del mural de la Plaça Sant Joan? no pot descriure millor Lleida o els altres que et trobaràs pel casc antic i pel Carrer Major. Sigui com sigui, surt a passejar amb aquesta guia completa dels murals.
Què et sembla aquesta ruta dels murals i el street art pel Segrià? Ja sé que segurament, avui en dia, ja està desactualitzada, però és que la moda del street art fa que sigui molt difícil tenir-la al dia i més, ara que visc a fora, se’m complica anar-los a veure tots. Però cap problema, deixa un comentari amb els que em faltin, que així tinc excusa per repetir pobles.